Code oranje // Volop vorst en toch veel natuurbranden

LEENDE – Op de heide in het Leenderbos woedt een grote brand. Een gebied van 25 hectare dicht bij de Belgische grens staat in brand. Nederlandse en Belgische brandweerlieden bestrijden het vuur. ANP WIM HOLLEMANS
LEENDE – Op de heide in het Leenderbos woedt een grote brand. Een gebied van 25 hectare dicht bij de Belgische grens staat in brand. Nederlandse en Belgische brandweerlieden bestrijden het vuur. ANP WIM HOLLEMANS

De natuur is soms moeilijk te volgen: ’s nachts vriest het, overdag is het maar een paar graden boven nul, en toch waren er de afgelopen drie dagen op verschillende plaatsen vier natuurbranden. Zoals hier op de foto, gisteren in het Brabantse Leende, een groot gebied ging in vlammen op. In het midden en oosten van het land is gisteren ‘code oranje’ afgekondigd vanwege het risico op natuurbranden. Dit houdt in dat er kans is op een snel uitbreidende brand. Hoe kan het dat de natuur nu zo gevoelig is voor brand? De natuur is „kurkdroog”, legt Arnoud Buiting uit. Hij is programmamanager natuurbranden in de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. En de natuur slaapt nog, zegt hij. De sapstromen in bomen en planten komen pas bij tien graden op gang. Omdat het nu zo koud is, is dat nog niet het geval. Hierdoor is de natuur extra droog. En er staat een oostenwind, die is droger dan de westenwind van zee. Hij vraagt mensen goed op te letten bij de paasvuren dit weekend. NRC