Clubs voor sport en cultuur hebben het moeilijk

Een lid van een scoutinggroep in Roermond.
Een lid van een scoutinggroep in Roermond. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Veel sport- en cultuurclubs dreigen komend jaar in financiële moeilijkheden te komen, schrijft Trouw vandaag. Veel gemeenten korten dit jaar fors op subsidies of gaan vanaf 2014 marktconforme huren vragen voor clubhuizen, zoals de gemeente Rotterdam.

De krant deed navraag bij een aantal sportbonden en koepelorganisaties voor cultuur. Daaruit blijkt dat die zich allemaal zorgen maken over de toekomst van verenigingen en sportclubs. Volgens de KNVB bezuinigt 85 procent van de gemeenten de komende jaren op sport. Ook het Landelijk Kenniscentrum voor Cultuureducatie en Amateurkunst bevestigt dat veel centra meer geld kwijt zijn aan de huur van hun pand. De subsidies van gemeenten zitten vaak verdisconteerd in de huur van clubhuizen.

Scouting Nederland met 110.000 leden de grootste jeugdorganisatie van Nederland ziet de subsidiekorting ook toenemen. In Hoogvliet vertienvoudigt de huur bijvoorbeeld. Sommige scoutinggroepen verhogen daarom hun contributie of verhuren hun pand voor deel van de tijd weer aan andere activiteiten zoals buitenschoolse opvang.