Ook het CDA heeft geen zin in een eventuele tussenformatie

“Je kunt niet een paar partijen vragen helemaal opnieuw te beginnen, alsof de verkiezingen net gisteren geweest zijn.” - Sybrand Buma.
“Je kunt niet een paar partijen vragen helemaal opnieuw te beginnen, alsof de verkiezingen net gisteren geweest zijn.” - Sybrand Buma. Foto ANP / Martijn Beekman

Als er een tussenformatie komt, waarover de laatste tijd gespeculeerd wordt, dan schuift het CDA sowieso niet aan. Dat zegt fractievoorzitter Sybrand Buma vandaag tegen EenVandaag. “Instappen is niet aan de orde, absoluut niet”.

sitestat

De regeringspartijen VVD en PvdA ondervonden nu al meerdere keren hoe ongemakkelijk het is dat ze in de Eerste Kamer geen meerderheid hebben. Uit een rondgang van NRC in december bleek al dat enkele cruciale plannen van Rutte II zouden sneuvelen in de Senaat. Daarom valt het woord ‘tussenformatie’, om het kabinet uit te breiden, de laatste tijd regelmatig.

Maar het CDA schuift bij eventuele besprekingen dus niet aan. De partij is bereid steun te geven aan 'overtuigende voorstellen' van het kabinet, zegt Buma, maar wil niet meedoen aan onderhandelingen over uitbreiding van de coalitie en een aangepast regeerakkoord. "Dat station is gepasseerd", zegt hij.

“Je kunt niet een paar partijen vragen helemaal opnieuw te beginnen, alsof de verkiezingen net gisteren geweest zijn.”

De kans op een tussenformatie is sowieso klein

Hoewel het woord de laatste tijd veel over de lippen gaat, is de kans miniem dat er inderdaad een tussenformatie komt. D66’er Roger van Boxtel zei afgelopen weekend wel dat hij een tussenformatie ziet zitten, maar Pechtold acht de kans klein dat het daadwerkelijk zover komt.

Premier Rutte zei begin deze maand nog er niets voor te voelen: de oppositiepartijen zijn wat hem betreft 'verstandig' genoeg om constructief mee in gesprek te gaan. De oppositiepartijen zullen op hun beurt zichzelf niet in de etalage willen zetten.

De kans erop is dus miniem, zegt politiek redacteur Derk Stokmans:

“Als zowel de coalitie als de oppositiepartijen het niet willen, is de kans erg klein. Oppositiepartijen zullen hun welwillendheid bovendien niet laten blijken omdat hun onderhandelingspositie er minder goed door zou worden. Ik denk dat het kabinet nog eerder zou proberen om alle voorstellen bij de Eerste Kamer neer te leggen om te kijken of de oppositie alles weg durft te stemmen. Een tussenformatie is volgens mij het laatste redmiddel voordat er nieuwe verkiezingen uitgeschreven zouden worden.”