Britse yup vindt geluk op het Franse platteland

Zien

Film

A Good Year RTL 8, 20.30-22.50 uur

A Good Year haalde nooit de Nederlandse bioscopen en ging rechtstreeks naar dvd. Het is de verfilming van het populaire boek van Peter Mayle, A Year in Provence, zijn bijdrage aan het genre ‘buitenlander uit koud kikkerlandje begint nieuw leven in mediterraan land’.

Russell Crowe speelt de Britse aandelenhandelaar Max die een oud landhuis met wijngaard in de Provence erft. Hij wil het vervallen huis snel van de hand doen, want zoals hij tegen de Franse schone zegt op wie hij verliefd wordt: „This place does not suit my life”. Waarop zij antwoordt: „No Max, it’s your life that does not suit this place.”

Je kunt vervolgens uittekenen wat er gaat gebeuren. De materialistische yup vindt liefde en geluk en een eenvoudiger, minder hectisch bestaan. Zodra Max naar Frankrijk vliegt, verandert het koude, blauwe Britse licht in warme kleuren en zien we het zonlicht rechtstreeks in de cameralens stralen. Zo zijn er veel meer clichés, in wat toch een aangename film is.

André Waardenburg