BRICS-landen willen eigen 'Wereldbank'

De zogeheten BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) willen een tegenhanger voor de Wereldbank opzetten. Volgens hen staat de Wereldbank, die leningen verstrekt om de ontwikkeling van landen in vooral Afrika, Azië en Latijns-Amerika te bevorderen, te zeer onder Westerse invloed. Hetzelfde geldt voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF) betogen ze.

De leiders van de vijf landen, die in het Zuid-Afrikaanse Durban bijeen zijn, hebben een akkoord bereikt over een startkapitaal van zo’n vijftig miljard dollar. Over de inleg van de deelnemende staten is nog geen overeenstemming. De leiders zouden later vandaag naar verwachting meer bijzonderheden geven.

Analisten gaan ervan uit dat China de nieuwe ontwikkelingsbank zal domineren. De plannen voeden ook de discussie of met name Afrika niet terecht komt in een neokoloniale verhouding tot China. Dat heeft zijn invloed op het continent de laatste jaren sterk uitgebreid.

Het is volgens sommigen ook veelzeggend dat de nieuwe Chinese leider Xi Jinping op zijn eerste buitenlandse reis uitgebreid Afrika bezoekt. Voor hij in Durban arriveerde, deed Xi ook Tanzania aan.

Het zou voor het eerst zijn dat de BRICS-staten een eigen instituut oprichten sinds ze in 2009 met hun periodieke informele overleg begonnen. Het is voor de vijfde keer dat de leiders van de vijf landen bij elkaar komen op een top. Het thema van hun treffen is deze keer ‘de BRICS en Afrika’.

De Russische president Vladimir Poetin, die vandaag akoord ging met de plannen, onderstreepte dat de bank wat hem betreft „moet zijn gebaseerd op marktwerking”. (AP)