Boom des levens? Struikgewas zul je bedoelen

Het zou heel vreemd zijn als eventueel Martiaans leven geen familie zou zijn van het leven op Aarde, vinden zeven wetenschappelijke coryfeeën waaronder evolutiebioloog Richard Dawkins, natuurkundige Paul Davies en microbioloog Craig Venter (verantwoordelijk voor het ontrafelen van het menselijk genoom). Ze bogen zich op Darwins verjaardag over de vraag ‘Wat is leven?’ in dit

Het zou heel vreemd zijn als eventueel Martiaans leven geen familie zou zijn van het leven op Aarde, vinden zeven wetenschappelijke coryfeeën waaronder evolutiebioloog Richard Dawkins, natuurkundige Paul Davies en microbioloog Craig Venter (verantwoordelijk voor het ontrafelen van het menselijk genoom). Ze bogen zich op Darwins verjaardag over de vraag ‘Wat is leven?’ in dit debat aan de Universiteit van Arizona.

Venter distantieer zich van het begrip ‘boom des levens.’ Hij vindt ‘struikgewas’ een beter model. De vraag rijst of twee essentieel verschillende soorten leven op één planeet kunnen samenleven. Na rijp beraad denkt het panel van wel. Venter denkt dat we nooit zullen weten hoe het leven op Aarde is ontstaan, fysicus Lawrence Krauss lijkt het in principe mogelijk.

Maar de vraag wat leven is, daar komen ze niet uit. Sterker, al in de eerste minuten besluiten ze die vraag maar te laten liggen. Waarom? Kijk maar.