Bom ontploft nabij Akropolis in Athene - wel schade, geen gewonden

Politieagenten hebben de weg afgezet na de bomexplosie in centraal Athene.
Politieagenten hebben de weg afgezet na de bomexplosie in centraal Athene. Foto AP / Dimitri Messinis

De Griekse politie heeft laten weten dat in centraal Athene, vlak bij de Akropolis, rond half negen (half acht Nederlandse tijd) een bom is ontploft. Er zijn volgens persbureau AP geen mensen gewond geraakt.

De explosie vond plaats buiten het huis van een prominente Griekse reder, op enkele honderden meters van de Akropolis, een zeer toeristisch gebied in de Griekse hoofdstad. De bom bevond zich in een zwarte tas voor de ingang van de woning. De politie kon op tijd de omgeving evacueren en afzetten, waardoor alleen materiële schade werd aangericht. Ramen zijn gesprongen en ook enkele omliggende gebouwen werden beschadigd.

Politieagenten zoeken bewijs dichtbij de plek waar de bom afging.

Politieagenten zoeken bewijs dichtbij de plek waar de bom afging.Foto Reuters / John KolesidisFoto Reuters / John Kolesidis

Foto Reuters / John KolesidisFoto Reuters / John Kolesidis

De explosie volgde op een anonieme telefonische waarschuwing aan een Griekse krant ongeveer een half uur voor de explosie. Daarin werd gemeld dat de explosie voor de woning van de reder Nikos Tsakos om half negen zou plaatsvinden.

De vijftigjarige Nikos Tsakos is voorzitter van Energy Navigation Ltd, een van de grootste maritieme bedrijven in Griekenland. Tsakos, de zoon van de oprichter van het bedrijf, was tot januari lid van de raad van bestuur van de Bank of Cyprus. Die bank is een van de grootste geldschieters op het eiland dat momenteel zijn ergste crisis in decennia beleeft.

Een agent staat bij de afgezette plek waar de bom afging, op de achtergrond is de bekende Parthenontempel op de Akropolis te zien.

Een agent staat bij de afgezette plek waar de bom afging, op de achtergrond is de bekende Parthenontempel op de Akropolis te zien.Foto Reuters / John KolesidisFoto Reuters / John Kolesidis

Kleine bomaanslagen en brandstichtingen zijn de laatste maanden in Griekenland toegenomen nu Griekenland onpopulaire bezuinigingsmaatregelen neemt om geldhulp van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te krijgen. In januari eisten twee Griekse anarchistische groepen de verantwoordelijkheid voor een explosie in een Atheens winkelcentrum op. Dat incident volgde op een aantal aanvallen op Griekse journalisten en politici.

Afgelopen zondag ging nog een kleine bom af voor een filiaal van de Bank of Cyprus in Limassol, een grote zuidelijke stad op Cyprus. De verantwoordelijkheid voor de Griekse aanval van vandaag is nog niet opgeëist.