Blok: het rijk moet toezicht gaan houden op woningcorporaties

Stef Blok in gesprek met de Eerste Kamer. Foto ANP/Martijn Beekman

Het financiële toezicht op woningcorporaties moet worden ondergebracht bij het rijk. Dat schrijft minister voor Wonen Stef Blok in een reactie op bevindingen van de commissie Hoekstra.

De commissie liet zich in januari kritisch uit over het toezicht op de woningcorporaties. Deze concludeerde dat fouten zijn gemaakt bij het Centraal Fonds Volkshuisvesting, het Waarborgfonds Sociale Woningbouw en het ministerie.

Zij hadden volgens de commissie kunnen weten dat de handel in derivaten, waaraan de Zuid-Hollandse woningcorporatie Vestia bijna ten onder ging, tot problemen kon leiden.

Omdat Blok verantwoordelijk is voor het toezicht, wil hij dit niet door een andere organisatie laten doen schrijft persbureau Novum vanochtend. De commissie stelde verder voor een nieuwe organisatie op te richten voor het saneren van corporaties, maar dat advies volgt Blok niet op. Er zijn volgens hem al genoeg organisaties die zich bezighouden met toezicht.