België: overvol

Hoeveel gevangenen zijn er?

Ook de gevangenissen in België, 32 in totaal met officieel plaats voor ruim 9.000 mensen, zitten overvol. Eind vorig jaar was er een nieuw record: er zaten toen 11.885 mensen vast.

Met z’n hoevelen in één cel?

De Belgische gevangenissen hebben vaak wel eenpersoonscellen, maar ook cellen voor drie, vier of zes personen – en bijna overal worden er extra bedden bij gezet.

In sommige gevangenissen zitten drie gevangenen in een cel van drie bij drie met een wasbak en een wc achter een kamerscherm.

Hoe zijn de gevangenissen?

De Europese ‘Commissie voor de Preventie van Foltering en Onmenselijke Behandeling’ kwam een paar maanden geleden nog met een vernietigend rapport over twee gevangenissen waar de omstandigheden ‘mensonterend’ werden genoemd.

Belgische cipiers hebben het daardoor moeilijk: er zijn veel gevallen van agressie, er zijn ook vaak ontsnappingen. De cipiers staken vaak.

En wordt er bezuinigd?

Nee. De Belgische regering moet weliswaar hard op zoek naar extra bezuinigingen, maar die vindt ze zeker niet in de gevangenissen: daar moet alleen maar geld bij.

Er worden nieuwe gevangenissen bij gebouwd, België huurt 650 cellen in Tilburg en wie een korte straf krijgt opgelegd, weet in België bijna zeker dat hij niet naar de gevangenis hoeft. Gevangenen kunnen in bepaalde gevallen vrij komen met een enkelband of ze komen in aanmerking voor ‘beperkte detentie: dan zitten ze niet de hele week vast.