Argentijnse Isol wint Lindgrenprijs

Wat direct opvalt aan de tekeningen van de Argentijnse Isol is dat ze buiten de lijntjes kleurt. Letterlijk: de scherpe contouren van haar figuren vallen doelbewust niet samen met de gekleurde vlakken. Het geeft de tekeningen de „energie en explosieve emotie” die haar de Astrid Lindgren Memorial Award opleverden, ’s werelds grootste oeuvreprijs voor kinderboekenmakers.

Isol (Marisol Misenta, 1972) werd gisteren uitgeroepen tot winnaar van deze ‘kinder-Nobelprijs’ met een prijzengeld van bijna 600.000 euro, die de Zweedse overheid jaarlijks uitreikt ter nagedachtenis aan schrijfster Astrid Lindgren. De jury, die vorig jaar Guus Kuijer bekroonde, koos Isol uit 207 nominaties. „Ze kantelt de ingebakken perspectieven en verlegt de grenzen van het medium prentenboek”, aldus de jury.

Isol is in Nederland volstrekt onbekend – in Latijns-Amerika is ze al jaren een grootheid, in artistiek en commercieel opzicht. Na de kunstacademie in Buenos Aires was ze cartoonist en zangeres in een band, totdat ze enkele jaren geleden prentenboeken ging maken. Ze schreef en tekende er inmiddels tien, en illustreerde werk van anderen, waaronder een kerstverhaal van Paul Auster.

„Isol maakt prentenboeken op de ooghoogte van kinderen en is volmaakt loyaal aan hen”, aldus de jury. „Het is een prijs met een interessante ideologie en een idee van kindertijd dat allesbehalve slap is”, zei Isol gistermiddag. „Ik houd van boeken met een combinatie van kinderpersonages en onderwerpen die niet versimpeld worden. Je moet voor kinderen geen lagere eisen stellen aan kunst.”