Abvakabo: akkoord is dichtbij

Kandidaat-voorzitter voor de vakcentrale FNV, Corrie van Brenk, verwacht dat medio april de eerste resultaten van het overleg tussen werknemers en werkgevers over een sociaal akkoord op tafel liggen. Dat zal huidig FNV-voorzitter Ton Heerts dan voorleggen aan zijn achterban. „Een sociaal akkoord is dan dichtbij”, aldus Van Brenk.

Van Brenk, op dit moment voorzitter van de op één na grootste FNV-bond, Abvakabo, zei dat gisteren na afloop van het congres van de bond van ambtenaren en zorgpersoneel. Ze kreeg steun voor haar kandidatuur als opvolger van Heerts.

Volgens Van Brenk is de prioriteit in de onderhandelingen het terugdringen van flexwerk op de arbeidsmarkt. „Onze inzet voor die onderhandelingen is hoger. Maar we beschouwen dit als een cao-traject. Je haalt niet alles binnen. Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed gaat.”

Zekerheid op de arbeidsmarkt, sluit volgens Van Brenk wel salarisbevriezing van zorgpersoneel uit. En voor werkgevers mag de prijs voor ontslagprocedures er volgens haar „niet goedkoper op worden”.

Het eerder deze maand begonnen overleg tussen werkgevers en werknemers over de hervormingsplannen van het tweede kabinet-Rutte, ligt sindsdien nagenoeg stil, in afwachting van de afloop van interne voorzittersperikelen bij de twee grootste FNV-bonden, FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV. Vorige week werd Ellen Dekkers voorzitter van Bondgenoten, als opvolger van Henk van der Kolk. Ook Dekkers liet na haar benoeming weten, Heerts in het overleg met de werkgevers te steunen.

De 1,2 miljoen FNV-leden kiezen begin mei digitaal hun nieuwe voorzitter, nadat een selectiecommissie de geschiktheid van de kandidaten heeft getoetst. Van Brenk gaat ervan uit dat zich meer kandidaten zullen aanmelden. „Die kijken nu nog de kat uit de boom. Maar zodra die selectiecommissie geïnstalleerd is, zullen zich meer kandidaten melden.”