100.000 dollar voor ‘leuk’ condoom

De Bill & Melinda Gates Foundation heeft geen probleem met de huidige condooms. ‘Ze zijn efficiënt, goedkoop, gemakkelijk te produceren en wereldwijd te verkrijgen’, klinkt het op hun website. Maar naast hun beschermende functie tegen SOA’s, is er geen ‘prikkel’ om ze te gebruiken.

Daarom reikt de stichting een beurs uit van 100.000 dollar (iets meer dan 77.000 euro) aan mensen die een idee hebben voor een Next Generation Condom. Een voorbehoedsmiddel waarmee de daad leuker wordt mét dan zonder. De stichting van Microsoft-oprichter Bill Gates en zijn vrouw zet zich al negentien jaar in voor de strijd tegen HIV, zowel door het steunen van onderzoek als door de verspreiding van voorbehoedsmiddelen en detectiemateriaal. Volgens hen ondervinden vrouwen, zeker in risicoberoepen als prostitutie, geregeld moeilijkheden wanneer ze hun bedpartners verzoeken een condoom te gebruiken.

Tot 7 mei kunnen voorstellen worden ingestuurd. Het voorbehoedsmiddel moet dezelfde beschermende kwaliteiten hebben als een klassiek condoom, mét een extra dimensie. Als voorbeeld noemt woordvoerster Amber Zeddies ‘Origami Condoms’: condooms van silicone die ook een soort seksspeeltjes zijn.

De stichting doneert wel vaker geld aan onderzoek dat past binnen hun interesseveld. Sinds 2008 deelde ze zo’n 800 beurzen uit op de verschillende domeinen. Zo ontving epidemioloog Teun Bousema van de Radboud Universiteit een beurs voor zijn malariaonderzoek.