Zijn er in Syrië chemische wapens gebruikt? Zweed leidt VN-onderzoek

Strijders gelieerd aan de Syrische Nationale Coalitie in actie tegen regeringstroepen in Khan al-Assal, nabij Aleppo.
Strijders gelieerd aan de Syrische Nationale Coalitie in actie tegen regeringstroepen in Khan al-Assal, nabij Aleppo. Foto Reuters / George Ourfalian

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft de Zweedse hoogleraar Ake Sellström aangesteld om het onderzoek te leiden naar het vermoedelijke gebruik van chemische wapens in Syrië. Dat heeft de VN medegedeeld.

Sellström werkte voor de VN als inspecteur voor chemische wapens in Irak en werkt momenteel voor een onderzoekscentrum voor veiligheid bij chemische ongelukken. De Zweed is een ‘verdienstelijke wetenschapper met een solide achtergrond in ontwapening en internationale veiligheid’, aldus VN-woordvoerder Martin Nesirky.

De rebellen en de regering van Syrië hebben elkaar beschuldigd van het gebruiken van chemische wapens. Maar er is geen onafhankelijk bewijs dat dat is gebeurd. Syrië heeft de VN verzocht te onderzoeken of er op 19 maart van dit jaar een aanval met chemische wapens heeft plaatsgevonden. Groot-Brittannië en Frankrijk hebben ook om onderzoek naar twee andere incidenten.

Als inderdaad chemische wapens zijn gebruikt, zou dat de eerste keer zijn in het conflict dat al twee jaar duurt.