VS dragen controle gevangenis Kabul over

Het Amerikaanse leger heeft gisteren de controle over de Bagram-gevangenis, waar veel Talibaanstrijders gevangen worden gehouden, overgedragen aan de Afghaanse regering. De regering van president Karzai had hierop al geruime tijd aangedrongen.

De overdracht viel samen met het eerste bezoek van de nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, aan Kabul. Volgens The New York Times houden de Amerikaanse militairen overigens nog steeds „een klein aantal” gevangenen onder eigen beheer.

Karzai en Kerry spraken een paar uur met elkaar. Naderhand verklaarde Kerry dat beiden „op dezelfde bladzijde” zijn aangeland voor wat betreft eventueel vredesoverleg met de Talibaan. Eerder had Karzai de Verenigde Staten ervan beschuldigd „samen te spannen” met de Talibaan. Gisteren ontkende hij dat te hebben gezegd.

De Australische regering kondigde vanmorgen aan dat het haar basis in Tarin Kowt, waar eerder Nederlandse militairen waren gelegerd, eind dit jaar sluit. Ook in de provincie Uruzgan zullen de Afghaanse autoriteiten dan op zichzelf zijn aangewezen voor de veiligheid. Ongeveer een derde van de 1.550 Australische militairen in Afghanistan blijft nog tot in 2014, de rest keert uiterlijk eind dit jaar naar huis, zei minister van Defensie Stephen Smith op een persconferentie in Canberra.

Bij een zelfmoordaanslag van de Talibaan op een politiepost in de oostelijke stad Jalalabad zijn vanmorgen ten minste vijf politiemensen om het leven gekomen. De aanslag had voor zonsopgang plaats. Ook vijf van de overvallers kwamen bij de actie om het leven. (Reuters, AP, BBC)