Veendam is weg, Sparta profiteert

In de eerste divisie is niets wat het lijkt, want na het faillissement van AGOVV in januari moeten er na het wegvallen van SC Veendam nu weer uitslagen worden geschrapt. Waar koploper Sparta in drie wedstrijden tegen de failliete clubs slechts vier punten haalde, won MVV alle drie de wedstrijden. Die overwinningen zijn nu plotseling waardeloos, terwijl het puntenverlies van Sparta ‘beloond’ wordt.

MVV leverde in januari al drie punten in en duikelt nu weer zes punten naar beneden. Sparta verloor in januari slechts één punt en hoeft nu maar drie punten af te staan. In de nieuwe stand staat MVV vijf punten achter Sparta op de vierde plaats, terwijl de Maastrichtse club anders met een gelijk aantal punten gedeeld koploper zou zijn geweest.

Door het op driekwart van de competitie schrappen van de uitslagen van Veendam, dat met 35 punten tiende stond, kruipt de top van de eerste divisie dichter tegen elkaar aan. Volendam won de enige wedstrijd tegen Veendam en verliest dus drie punten. Helmond Sport verloor eenmaal en klimt naar de tweede plaats. Cambuur ( min 1 uit twee duels), Go Ahead Eagles (idem) en De Graafschap (min 4) haken aan.

Bij het faillissement van AGOVV eerder dit seizoen leverden Volendam en Helmond Sport drie punten in. De Graafschap en Cambuur verspeelden geen punten. Zij verloren als enige van de Apeldoornse club.

Na HFC Haarlem (2010), RBC Roosendaal (2011) en AGOVV (2013) is SC Veendam in ruim drie jaar de vierde club uit de eerste divisie die failliet gaat. De eerste divisie telde vier jaar geleden nog twintig clubs. Nu wordt het seizoen afgemaakt met zestien teams. Doordat er geen Topklassers uit de hoogste amateurafdeling willen promoveren, zijn er ook komend seizoen maximaal zestien clubs in de eerste divisie.