Van der Vaart spelmaker tegen Roemenen in Arena

Louis van Gaal verandert zijn winnende elftal niet. De bondscoach houdt vanavond bij het WK-kwalificatieduel met Roemenië vast aan de ploeg die vrijdagavond met 3-0 van Estland won. Het enige verschil is dat Rafael van der Vaart direct als spelmaker begint in plaats van Wesley Sneijder, die geblesseerd afhaakte.

Van der Vaart begon tegen Estland op de bank en kwam in de 35ste minuut als vervanger voor Sneijder in het veld. „Ik handhaaf het team, want het is me goed bevallen”, stelde Van Gaal gisteren op een persconferentie in Noordwijk.

Het Nederlands elftal speelt in de Arena met Van der Vaart wederom met een echte ‘nummer tien’. Van Gaal heeft voor de positie van spelmaker een hiërarchie bepaald, waarbij de routiniers Sneijder en Van der Vaart vooralsnog voor het aanstormende AZ-talent Adam Maher komen. De bondscoach zei erbij dat die rangorde niet voor langere tijd vaststaat. „Ik kijk altijd naar het moment. Fitheid en vorm zijn belangrijke maatstaven”, stelde Van Gaal.

In het afgelopen half jaar viel Van der Vaart bij drie van de acht interlands onder Van Gaal buiten de selectie. De bondscoach riep de middenvelder aan het begin van de kwalificatiereeks niet op vanwege zijn transfer van Tottenham Hotspur naar HSV. Bij het oefenduel in februari tegen Italië achtte Van Gaal hem ook nog niet fit en scherp genoeg. Van der Vaart begon tegen Estland op de bank en kwam in de 35ste minuut als vervanger voor Sneijder in het veld.

Van der Vaart speelde vrijdag een verdienstelijke wedstrijd en maakte in zijn 104de cap zijn 22ste interlanddoelpunt. De tijd lijkt voorbij dat hij zich op meerdere posities in Oranje moet richten. De vorige bondscoach Bert van Marwijk gebruikte hem in het verleden als linkermiddenvelder of als controleur voor de verdediging. Volgens Van Gaal kan de 30-jarige Van der Vaart op topniveau op dergelijke posities niet meer uit de voeten.

Van Gaal kiest met Van der Vaart als meest vooruitgeschoven middenvelder opnieuw voor een systeem waarbij Oranje ‘met de punt naar voren’ speelt. Het is aan Van der Vaart om met creatieve, aanvallende acties centrumspits Robin van Persie zoveel mogelijk in stelling te brengen. Achter de spelmaker moeten Kevin Strootman en Jonathan De Guzman als verdedigende middenvelders de gaten dichten.

Het Nederlands elftal is al dertien jaar bij thuisduels voor een EK of een WK ongeslagen. Oranje speelt in de overdekte Arena in het overwegend witte uittenue, Roemenië speelt in het rood.