Turkije toch niet ingelicht over pleegkinderen

Demonstratie in Lelystad tegen de plaatsing van Turkse pleegkinderen bij Nederlandse homostellen door de jeugdzorg.
Demonstratie in Lelystad tegen de plaatsing van Turkse pleegkinderen bij Nederlandse homostellen door de jeugdzorg. Foto ANP / Evert Elzinga

Als kinderen met de Turkse nationaliteit die in Nederland wonen met jeugdzorg of een pleeggezin te maken krijgen, hoeft Turkije daarover niet te worden ingelicht. Zelfs niet als de rechter beslist dat ze in een pleeggezin moeten worden ondergebracht.

Dat zei staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) volgens Novum vandaag tijdens het vragenuur van de Kamer. Hij benadrukte dat er geen informatie aan Turkije zal worden verstrekt. “Dat hoeft ook niet en dat doen we dus ook niet”, zei van Rijn. Het betekent dat het land geen zeggenschap heeft over het lot van Turkse kinderen in Nederland.

Er was enige verwarring ontstaan over de kwestie, omdat eerder uit antwoorden op Kamervragen die het CDA stelde bleek dat dit wel overwogen zou worden. Van Rijn schreef bovendien dat moest worden “bezien hoe hiermee moet worden omgegaan”.

Dat leek al in tegenspraak met premier Mark Rutte (VVD), die botste met de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan over de kwestie rond het Turkse jongetje Yunus, die bij lesbische pleegouders werd geplaatst. Rutte benadrukte dat het om een puur Nederlandse aangelegenheid gaat.