Trend // Neonkleuren

A model presents a creation by Neon during the 2013 Summer collections of the Sao Paulo Fashion Week in Sao Paulo, Brazil, on March 20, 2013. AFP PHOTO / Yasuyoshi CHIBA
A model presents a creation by Neon during the 2013 Summer collections of the Sao Paulo Fashion Week in Sao Paulo, Brazil, on March 20, 2013. AFP PHOTO / Yasuyoshi CHIBA AFP

Alles, maar dan ook echt alles is fluorescerend

Schoenen, armbanden, veters, tassen, jurken, jeans. Vrijwel elk denkbaar kledingstuk of accessoire is deze zomer verkrijgbaar in neontinten. Om het over fluorescerende lippenstiften, nagellakjes en complete kapsels niet te hebben. Neon was één van de grootste trends van 2012 en afgaand op het nog altijd overweldigende aanbod in de winkels, lijkt daar voorlopig nog geen eind aan te komen.

Dit is nu typisch zo’n trend die op de catwalk begonnen is en langzaam doorgesijpeld is naar de ‘gewone wereld’. De eerste kennismaking met neon was bij de modeshow van Jil Sander voor het voorjaar van 2011. Deze alom bejubelde collectie introduceerde overigens ook de ‘peplum’: een golvend stukje stof dat om de heupen geplooid wordt en pardoes een megatrend werd.

Jil Sanders kleurenpalet sloeg aan: allerhande modemerken en grote ketens sloegen onmiddellijk aan het kopiëren. De timing was dan ook perfect: dè grote trend van 2011 was color blocking (het combineren van meerdere felle kleuren tegelijk) en met de komst van neonkleuren kon die trend naar een heel nieuw level getild worden.

Daarnaast is er sinds een paar seizoenen ook nog eens een 90’s revival gaande: blotebuiktruitjes, bomberjacks, Nike Air Max en flanellen overhemden kunnen weer zonder gêne uit de verkleedkist getrokken worden, en neon past prima in dat rijtje. De jaren 90 gelden namelijk als de hoogtijdagen van de neonkleuren. Jonge ravers pikten neon het fanatiekste op: ze combineerden het met tie-dye, smileys en glowsticks.

De allereerste keer dat neon opdook als modeverschijnsel was in de jaren 80. Felle kleuren waren in de sportbranche al langer normaal, maar mede dankzij Jane Fonda en haar neonkleurige aerobicspakjes werden beenwarmers en synthetische fietsbroekjes in bijna lichtgevende tinten opeens ook op straat gedragen.

Terwijl vóór de eeuwwisseling vooral trainingspakken, oversized housebroeken en sneakers in neon uitgevoerd werden, wordt neon anno 2013 een stuk chiquer gedragen. Van luxe zijden bloezen tot duizenden euro’s kostende designerbags: ze zijn er in fluo.

Ook voor mannen ligt er genoeg neon in de schappen, maar op straat zie je hooguit een felgekleurde schoenzool of een voorzichtige riem. Maar als we de catwalks mogen geloven, gaan ook mannen deze zomer van top tot teen in neon de straat op.