Leegstandwet wordt verruimd - tijdelijke verhuur makkelijker

De maximale huurprijs wordt vrijgegeven en leegstaande woningen mogen meer dan éénmaal tijdelijk worden verhuurd.
De maximale huurprijs wordt vrijgegeven en leegstaande woningen mogen meer dan éénmaal tijdelijk worden verhuurd. ANP / Lex van Lieshout

Naar verwachting kunnen eigenaren voor de zomer hun te koop staande woningen makkelijker tijdelijk verhuren. De maximale huurprijs wordt vrijgegeven en leegstaande woningen mogen meer dan éénmaal tijdelijk worden verhuurd. De Kamer stemde vandaag in met een voorstel van minister Blok om de Leegstandwet te verruimen.

Blok:

“Deze verruiming biedt huiseigenaren met te koop staande woningen meer lucht. Ook wordt langere tijdelijke verhuur van leegstaande kantoren en van sloop- of renovatiewoningen mogelijk. Dat geeft een impuls aan de ombouw van kantoorruimte naar woonruimte.”

De maximumduur voor tijdelijke verhuur van woonruimte in leegstaande kantoren, ziekenhuizen, verpleeghuizen, hotels en scholen gaat van vijf naar tien jaar. Sloop – en renovatiewoningen mogen straks voor zeven jaar worden verhuurd, in plaats van vijf. Wel blijft het vereiste van een vergunning van de gemeente voor tijdelijke verhuur bestaan.

Het wetsvoorstel moet nog langs de Eerste Kamer. Minister Blok heeft verzocht om het voorstel nog voor de zomer te behandelen, zodat de verruiming per 1 juli 2013 in werking kan treden.