Syrische oppositieleider roemt Nederlandse jihadstrijders

Verwoeste straten in Homs.
Verwoeste straten in Homs. Foto Reuters / Yazan Homsy

De voormalige Syrische oppositieleider, Moaz al-Khatib, roemde de Nederlandse jihadstrijders die in Syrie vechten. De Syrische oppositie neemt vandaag namens het land deel aan de top van de Arabische Liga in Qatar.

Khatib verdedigde de aanwezigheid van buitenlandse jihadisten in Syrië, door te zeggen dat zij een volk onder vuur helpen te beschermen. Wel voegde hij eraan toe dat de strijders Syrië moeten verlaten als hun familie thuis ze nodig heeft.

RTL-correspondent Roel Geeraedts meldt op Twitter:

Twitter avatar RGjournalist Roel Geeraedts Al Khatib, voormalig leider syrische oppositie, roemt NLse Jihadi’s die in Syrie vechten. #arabsummit

Ook Hoessein Sabir volgde de toespraak van al-Khatib:

Twitter avatar Hoesseinsabir Hoessein Sabir ”Moeders uit Nederland sturen mij brieven om hun kinderen uit Syrie terug te sturen.” zegt Moaz al Khatib

NOS-correspondent Sander van Hoorn:

Twitter avatar svhoorn Sander van Hoorn Al Khatib (Syrische oppositie) tegen Arabische Liga: De Fransen en Nederlanders die ons komen helpen hebben een schoon geweten.

‘Al drie Nederlandse jihadisten gesneuveld’

In Syrië zijn twee Nederlanders van Marokkaanse afkomst omgekomen bij de strijd tegen de regeringstroepen van president Bashar al-Assad. Bronnen rond de Zoetermeerse Al-Qiblamoskee melden aan de Volkskrant dat een derde, 23-jarige Marokkaans-Nederlandse jongere in Syrië is gesneuveld.

Toename aantal ‘jihadreizigers’ naar Syrië

Eerder deze maand verhoogde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) het dreigingsniveau voor terrorisme van ‘beperkt’ naar ‘substantieel’ wegens de toegenomen radicalisering van jongeren in Nederland en een toename van het aantal ‘jihadreizigers’ naar Syrië. Volgens het NCTV zijn de afgelopen tijd rond de honderd mensen vertrokken naar diverse landen in Afrika en het Midden-Oosten, en met name naar Syrië om zich aan te sluiten bij jihadistische strijdgroepen. De kans op een aanslag in Nederland of op Nederlandse doelen in het buitenland is daardoor toegenomen.

De Syrische oppositie neemt de plek van de Syrische regering in bij de top van de Arabische Liga. In 2011 werd Syrië het lidmaatschap van Arabische Liga ontnomen als straf voor de harde aanpak van de oppositie door het regime van de Syrische president Bashar Assad.