Sociale partners stellen geduld kabinet op proef

Werkgevers en werknemers verwachten pas medio april resultaat van hun overleg over een sociaal akkoord. Dat hebben zij gisteren laten weten aan minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA).

Asscher ging ervan uit dat bonden en werkgevers voor eind deze maand hun overleg zouden hebben afgerond, omdat het kabinet in mei een ontwerpbegroting aan Brussel wil voorleggen. Eerder dreigde hij het sociaal overleg te passeren en vlak na Pasen hervormingsvoorstellen naar de Tweede Kamer te sturen. Een woordvoerder van Asscher kon vanochtend niet aangeven of dat nu ook gebeurt.

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold wil dat Asscher vanmiddag in de Tweede Kamer opheldering geeft over zijn tijdspad. „Iedereen wacht nu op iedereen”, aldus zijn woordvoerder. „Er moeten wél knopen worden doorgehakt. Hoe langer het duurt, hoe groter de verantwoordelijkheid van iedereen voor het eindresultaat.”

Eerder zegde Asscher de sociale partners toe dat hij geen hervormingsplannen naar de Tweede Kamer zou sturen zolang er nog onderhandeld werd. Vorige week liet ook staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) weten dat hij wacht op een sociaal akkoord, voordat hij verder gaat met zijn hervormingsplannen in de zorg (onder meer loonbevriezing voor personeel in de zorg). Ook hij wil duidelijkheid voor Pasen. Anders stuurt hij vlak daarna een hoofdlijnenbrief over zijn beleid naar het parlement.