Rijk betaalt vijf miljoen euro mee aan troonswisseling

De Dam, met Het Paleis op de Dam (links) en daarnaast de Nieuwe Kerk. Het plein is op 30 april het toneel van de abdicatie van koningin Beatrix en de inhuldiging van koning Willem-Alexander.
De Dam, met Het Paleis op de Dam (links) en daarnaast de Nieuwe Kerk. Het plein is op 30 april het toneel van de abdicatie van koningin Beatrix en de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Foto ANP / Ilvy Njiokiktjien

Het Rijk draagt vijf miljoen euro bij aan de kosten rond de troonswisseling. Daarbij gaat het onder meer om een bijdrage voor de gemeente Amsterdam van 1 miljoen euro. Dat maakte premier Rutte vanochtend bekend op een persconferentie.

Vanwege de crisis zijn er “scherpe keuzes” gemaakt rond het programma voor de troonswisseling, maar premier Rutte gelooft dat 30 april nog altijd een “prachtige nationale feestdag” zal worden “waar heel Nederland naar uitkijkt”.

Het Rijk maakt ook kosten voor de beveiliging van onder anderen de leden van het koninklijk huis, maar hoeveel die bijdragen kon Rutte vanwege aspecten van veiligheid niet zeggen. Rutte zegt dat de kosten vergelijkbaar zijn met die van de troonswisseling in 1980.

Hoeveel de troonswisseling in totaal gaat kosten is dus nog altijd onduidelijk. De gemeente Amsterdam presenteerde eerder een eigen begroting van 7 miljoen euro. Over de verdeling van de kosten zal nog verder gesproken moeten worden, schreven Ricardo Kleine en Erik van der Walle gisteren in nrc.next:

Een voorbeeld: het Koninklijk Huis nodigt zelf 500 mensen uit voor het diner en feest dat ’s avonds, op kosten van de Oranjes, wordt gehouden. Maar onduidelijk is nog wie precies het verblijf en transport van de gasten gaat financieren. En dat geldt bijvoorbeeld ook voor de extra beveiliging die voor hen nodig is in de Nieuwe Kerk. Is de rekening voor het Koninklijk Huis, de gemeente Amsterdam, het parlement of toch het Rijk?

Willem-Alexander en Máxima in november naar Antillen

De premier zei dat het programma rond de troonswisseling feestelijk is geworden, maar dat er vanuit “typisch Hollands oogpunt” scherp is gekeken naar de kosten. De feestelijkheden zijn volgens Rutte “op een intelligente manier” verbonden met veiligheid. Daarnaast leveren bijvoorbeeld de Jumbo en de Postcodeloterij belangenloos een bijdrage aan de dag, net als dj Armin van Buuren en het Concertgebouworkest.

Rutte maakte ook bekend dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima van 14 tot 24 november een bezoek zullen brengen aan het Caribische deel van het koninkrijk. “De troonswisseling leeft ook op de eilanden enorm”, aldus Rutte.

Senaatsvoorzitter: jammer dat Partij voor de Dieren eed niet aflegt

Senaatsvoorzitter Fred de Graaf, die als voorzitter van de Verenigde Vergadering de eedaflegging zal leiden, zei het te betreuren dat de Kamerleden van de Partij voor de Dieren de eed of belofte niet willen afleggen. Hij zei dat het gebruikelijk is dat Kamerleden niet bij de Verenigde Vergadering verschijnen als ze de eed niet willen afleggen, maar de Kamerleden van de Partij voor de Dieren hebben aangekondigd wel te zullen komen. De Graaf zal hen nu apart van de andere Kamerleden zetten en overslaan als bij het afleggen van de eed.