Robert M. hoort vandaag eis in hoger beroep

Advocaat Richard Korver is raadsman van een aantal bij de zaak betrokken ouders.
Advocaat Richard Korver is raadsman van een aantal bij de zaak betrokken ouders. Foto ANP / Bas Czerwinski

In het hoger beroep van de Amsterdamse zedenzaak hoort hoofdverdachte Robert M. vandaag welke straf het Openbaar Ministerie gepast vindt. De 29-jarige in Letland geboren kinderoppas en crèchemedewerker staat terecht voor het misbruiken van 67 zeer jonge kinderen. De rechtbank veroordeelde hem vorig jaar mei tot achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging.

M., die het misbruik bekende, ging in beroep omdat hij de rechtszaak in eerste aanleg oneerlijk vond. Ook was hij het niet eens met de combinatie van een lange celstraf met tbs. Hij wil zo snel mogelijk met de behandeling beginnen. Het OM, dat twintig jaar en tbs had geëist, tekende daarop ook beroep aan.

Tijdens de vier openbare zittingsdagen rees geen wezenlijk ander beeld op van M., die de schuld voor zijn daden vooral buiten zichzelf zocht. Er kwamen nauwelijks nieuwe feiten aan het licht. Nieuw onderzoek door deskundigen leidde bovendien opnieuw tot de conclusie dat M. als verminderd toerekeningsvatbaar moet worden beschouwd en tbs met dwangverpleging zou moeten krijgen.

Behalve M. staat ook zijn echtgenoot Richard van O. terecht. De 40-jarige voormalige buschauffeur werd door de rechtbank veroordeeld voor medeplichtigheid aan het misbruik van M., het plegen van ontucht met een 15-jarige jongen en het bezit van kinderporno. Hij kreeg zes jaar cel en verplichte behandeling. Het OM had twaalf jaar en verplichte behandeling geëist.

Na het zogeheten requisitoir van het OM volgt deze week nog het pleidooi van de advocaten van M. en Van O. Mogelijk wordt daar ook al vandaag mee begonnen. Het hof hoopt op 25 april uitspraak te kunnen doen.