‘Project is een nagel aan mijn doodskist’

Johan van den Bruele wilde eerst niet met deze krant praten over het project in Aken. Na het lezen van het artikel wil hij de krant wel te woord staan.

en

Johan van den Bruele: „We hebben onvoldoende onderzoek gedaan naar de achtergrond van onze zakenpartner Hans Kahlen. Wij zijn via via bij hem geïntroduceerd. De Oostenrijkse ambassadeur was daarbij. Bij het stadsbestuur was hij kind aan huis. De familie Kahlen had al projecten in het centrum. Het is een superplek – de Kalverstraat van Aken.

Kahlen regelde alles in Aken. Wij investeerden alleen. Hij gebruikte verschillende bv’s voor de aankoop van panden. Hij zei dat niemand mocht weten dat wij erachter zaten, anders moesten we de hoofdprijs betalen. Maar hij heeft allemaal streken uitgehaald. Daar zijn we pas later achter gekomen. Hij heeft met leningen geld uit het project gehaald.

Achteraf kunnen we concluderen zeer naïef te zijn geweest. Onze vennootschappen zijn het hele eigen vermogen kwijtgeraakt. Onze schade bedraagt al 32 miljoen euro. We hebben een procedure tegen hem lopen in Duitsland. Het gaat om miljoenen. Het is echt de firma list en bedrog.

Hij schoof op een gegeven moment zijn zoon naar voren en zei dat hij wilde dat Max ook rijk zou worden. Dat vonden wij prima, maar uiteindelijk bleek het te zijn omdat hij zelf dus problemen had. Zijn zoon was gewoon een stroman. Toen hij werd gearresteerd, zei Kahlen dat het allemaal onzin was en dat dat snel zou blijken. Hij kon mensen helemaal inpakken. We hadden de eerste jaren geen aanleiding om ergens aan te twijfelen.

Het project is een nagel aan mijn doodskist. Wij waren alleen investeerders. Kahlen deed alle aankopen, regelde alles bij de notaris. Nu lijkt het net of wij boeven zijn, maar we hebben alleen geïnvesteerd.

Het is nog steeds een topproject. De nieuwe eigenaren gaan een klapper maken.

U noemt in uw stuk 3 miljoen euro, die we uit de financiering zouden hebben gehaald. Ik kan dat niet plaatsen. Misschien gaat het om de 3 miljoen euro die wij hebben betaald aan zakenpartners om hen uit te kopen. Dat ging om vijf bv’s. Die moesten we uitkopen en die bv’s hebben we nog steeds in ons bezit.

Dat er panden heen en weer werden verkocht, daar weet ik niets van. Misschien is het weer een streek van Kahlen.”