Proces moordzaak Amanda Knox moet over

Het proces tegen de Amerikaanse Amanda Knox moet opnieuw. Dat heeft het hooggerechtshof in Italië vanochtend besloten. Knox: “pijnlijk, maar vertrouwen in waarheid.”

Amanda Knox in tranen na haar vrijspraak in 2011.
Amanda Knox in tranen na haar vrijspraak in 2011. Foto AP/ Pier Paolo Cito

Het proces tegen de Amerikaanse Amanda Knox moet opnieuw. Dat heeft het Hof van Cassatie, het hoogste rechtsorgaan in Italië vanochtend besloten. Het OM was in beroep gegaan tegen haar vrijspraak. Ook de vrijspraak van medeverdachte Rafaelle Sollecito wordt teruggedraaid.

Knox werd in 2011 vrijgesproken van de moord op haar Britse huisgenoot Meredith Kercher, vanwege geknoei met bewijsmateriaal. In een reactie aan persbureau AP zegt Knox dat ze het terugdraaien van haar vrijspraak ‘pijnlijk’ vindt. Ze heeft echter vertrouwen in de waarheid.

In 2009 werd Knox veroordeeld tot 26 jaar cel. Ze zat tot haar vrijspraak twee jaar geleden vier jaar vast. Ze zou Kercher hebben omgebracht tijdens een uit de hand gelopen seksspel. Knox zou daarbij hulp hebben gehad van haar Italiaanse ex Sollecito en de Ivoriaanse Rudy Guede. Sollecito werd in 2011 in hoger beroep ook vrijgesproken. Hij was eerder veroordeeld tot 25 jaar cel.

Guede is de enige van de drie betrokkenen die zijn straf nog moet uitzitten. De aanklagers oordelen volgens persbureau Reuters echter dat hij niet in zijn eentje de dader kan zijn geweest.

Wat gebeurt er nu?

Knox, nu 25, is na haar vrijspraak naar haar woonplaats Seattle teruggegaan. Daar studeert ze aan de Universiteit van Washington. Ook werkt ze aan een boek over de zaak. Hierover zou ze in april voor het eerst spreken, tegelijkertijd met de verschijning van het boek.

De Italiaanse wet kan Knox niet verplichten om voor het nieuwe proces naar Italië terug te keren. Haar advocaat, Carlo Dalla Verdova, zei gisteren tegen AP dat Italië zou kunnen vragen om haar uitlevering, mocht ze toch schuldig worden bevonden in een nieuw proces.

De zaak die de gemoederen lang bezighield

Kercher’s lichaam werd in november 2007 gevonden in de slaapkamer van het huis in Perugia dat ze deelde met Knox en twee anderen. Ze werd naakt gevonden, haar keel was doorgesneden. Aanklagers oordeelden dat er sprake was geweest van een uit de hand gelopen seks- en drugsfeestje.

Tijdens de beroepszaak onstond twijfel over de bewijsvoering. Het mes waarmee Kercher zou zijn gestoken, bevatte DNA van Knox op het heft, maar het DNA van Kercher zou onvoldoende zijn aangetroffen op het lemmet. Dat gold ook voor het DNA van medeverdachte Sollecito dat was aangetroffen op de bloedige bh van Kercher.

Oud-NRC-correspondent Bas Mesters schreef in oktober 2011 het volgende over de enorme hype rond de rechtszaak:

Vanuit Amerika hebben Amanda’s ouders, maar ook de Amerikaanse tv-networks, vol de aanval ingezet op justitie. Een meisje met zo’n engelachtige uitstraling, dat van voetbal en de Beatles houdt, kan dit niet gedaan hebben, zo is het beeld in de VS. De studente is in 2007, tegen wil en dank de hoofdpersoon geworden van een horrorscenario, waarvan niet zij, maar justitie de veroorzaker is.

Vanuit Engeland, waar Kercher vandaan kwam, vroegen de ouders om een eerlijke rechtsgang. De media zouden de zaak tot een showcase hebben gemaakt.