Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Prentenboekenmaakster Isol wint Astrid Lindgren-prijs

Illustratie van Isol uit 'Auggie Wren's Christmas Story' van Paul Auster

De Argentijnse prentenboekenmaakster Isol heeft de Astrid Lindgren Memorial Award 2013 gewonnen, een prijs ter grootte van een kleine Nobelprijs. Dat heeft juryvoorzitter Larry Lempert zojuist in het Zweedse Näs bekendgemaakt.

De Argentijnse, die even voor 13:00 uur Zweedse tijd wakker gebeld werd, zei in een reactie ‘overdonderd’ te zijn met de prijs, ter waarde van 5 miljoen Zweedse kronen (600.000 euro). Isol is het pseudoniem van Marisol Misenta (Buenos Aires, 1972). Zij werkte lang als cartoonist voor de krant Clarín, en maakte zelf ongeveer tien kinderboeken. Voor boeken van verschillende andere schrijvers maakte ze de illustraties: onder meer illustreerde ze het sprookje Auggie Wren’s Christmas Story van Paul Auster. Ook is ze dichteres en was ze jarenlang zangeres van de band Entre Ríos.

De jury beschrijft haar werk als volgt:

Isol creëert prentenboeken vanuit het oogpunt van het kind. Haar tekeningen tintelen van energie en explosieve emoties. Met een bescheiden palet en altijd innovatieve beeldtrucs, verschuift ze de ingebakken perspectieven en morrelt ze aan de grenzen van het medium prentenboek. Met de heldere blik van een kind op de wereld als haar uitgangspunt, stelt ze hun vragen met een krachtige artistieke expressie en geeft ze open antwoorden. Met bevrijdende humor en lichtheid schuwt ze ook de duistere kanten van het bestaan niet.

De Argentijnse is in Nederland nog onuitgegeven en dus volstrekt onbekend – in Zuid-Amerika is ze al jaren een grootheid, in artistiek en commercieel opzicht. Isol volgde de kunstacademie in Buenos Aires en was cartoonist en zangeres in een band, totdat ze enkele jaren geleden haar geld ging verdienen als prentenboekmaakster.

Meteen vanaf haar debuut was Isol vernieuwend en zelfs controversieel: een jury bliefde haar debuut Vida de perros (1996) niet, omdat het “te excentriek” zou zijn. “De oogjes waren te psychotisch,” verklaarde Isol later, die pertinent weigerde zich aan te passen. Ze bleef buiten de figuurlijke lijntjes kleuren – ze experimenteerde met de vorm van haar boeken, maar gaf ook haar verhalen ironische randjes. Het prentenboek El Globo (2002) gaat over een boze, schreeuwende moeder die verandert in een ballon aan een touwtje. “Het is een prijs met een interessante ideologie en een idee van kindertijd dat allesbehalve slap is,” reageerde Isol gistermiddag op de Spaanse radio.

De Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) is grootste oeuvreprijs ter wereld op het gebied van jeugdliteratuur. Voor de prijs waren dit jaar 207 kandidaten genomineerd, afkomstig uit 67 landen. Vorig jaar won de Nederlandse kinderboekenschrijver Guus Kuijer de prijs.