Pollak

Aan de overkant, boven Castletownberehaven op de Ierse vaste wal, sieren witte vegen de Hungry Hill: de winter blijft ook in zuidwest Ierland lang hangen. Hier, op Bere Island, stampvoeten we door de holle wegen. Links in de diepte bespikkelen grijsblauwe mosselboeien de baai, rechts regeert de Atlantische Oceaan. Nog net iets hoger staat het Holy Cross, dat ziet dat het goed is.

Als het Ierse weer je niet bevalt, moet je een kwartiertje wachten, zeggen ze, maar verder blijft alles hier vooral hetzelfde. Vijf jaar duurt de crisis nu, maar voor de paar honderd eilanders is het al generaties Harringtons, O’Sullivans en McCarthy’s vooral meegenomen als het eens géén crisis is.Aan het eind van deze wandeling wenkt de beste pub ten westen van Cork. „No Dogs, no Music” Luthert een bord op de deur. Laatst kwamen er mensen uit de Grote Stad, die vroegen om een Red Bull. Kijk maar in de wei van de buurman, gromde de tachtigplussende eigenaar vanachter zijn kranen. En terecht.

Geen week later waagde een verdwaalde toerist een schijfje citroen te vragen voor zijn gin-tonic. Dit is een pub, donderde het antwoord, „geen verrekte groenteboer!”

Al wandelend verwacht je het niet, hier: een knoflookbries. De geur komt van frisgroene plantjes in de berm, op ooghoogte. Wild garlic, daslook, die kan mooi bij die pollaken die ik straks vanaf de kliffen ga vangen. Pan met een beetje olijfolie, daslook erin, minuutje smoren, klaar.

Daslook kom je in Nederland ook tegen in het wild, maar de plant staat op de Rode Lijst en mag dus niet worden geplukt. Wat wel kan: kopen in een tuincentrum. Ze vermenigvuldigen zich lekker snel, dus als u nu een paar potten koopt, dan staat volgend voorjaar uw tuin vol en die mag je wel plukken.

Pollak verkopen ze niet in Nederland en andere neven van de kabeljauw zijn nu niet op hun best, maar zeewolf wel. En daslook is er dus niet, maar prei en knoflook wel.Snipper de sjalotten en de knoflook, snijd de preien en bak glazig in de boter en haal uit de pan.

Doe de witte wijn, een even grote hoeveelheid visbouillon en de room bij elkaar en kook voor de helft in.

Voeg mosselen er op het laatst bij. Meng saus, voeg peterselie toe en een draai peper.

Bak de filets in boter.

Schep de preisaus op een bord met daarop de vis.