Ophanging is doodsoorzaak rijke Kremlin-criticus Berezovski

Politie en forensisch specialisten bij het huis van Boris Berezovsky in Sunningdale nabij Ascot in Berkshire, ten zuidwesten van Londen.
Politie en forensisch specialisten bij het huis van Boris Berezovsky in Sunningdale nabij Ascot in Berkshire, ten zuidwesten van Londen. Foto AFP / Ben Stansall

De Russische oligarch Boris Berezovski is om het leven gekomen door ophanging. Er zijn geen aanwijzingen dat aan zijn dood een gewelddadige strijd vooraf is gegaan. Dat heeft autopsie op het lichaam van de zaterdag dood gevonden Berezovski uitgewezen, meldt de Britse politie.

Niet gezegd werd dat de 67-jarige Berezovski zichzelf heeft opgehangen. Wel werd gezegd dat er geen aanwijzingen zijn dat iemand anders betrokken was bij zijn dood. Er zal nog verder onderzoek worden verricht. Zo zal onder andere toxicologisch onderzoek plaatsvinden, aldus een politiewoordvoerder maandagavond.

De miljardair Berezovski, die was gebrouilleerd met president Vladimir Poetin, werd zaterdag dood gevonden in zijn huis in Ascot. Aan de vooravond van zijn dood was Berezovski het leven en zijn zelfverkozen ballingschap in Groot-Brittannië moe. Die ontboezeming zou de Russische editie van het tijdschrift Forbes onlangs uit zijn mond hebben opgetekend.

Berezovski bezat in zijn hoogtijdagen feitelijk de sleutel tot het Kremlin. Hij had in de jaren negentig grote invloed op de toenmalige Russische president Boris Jeltsin en hielp diens opvolger Poetin in het zadel. Maar hij kreeg het vervolgens met de nieuwe sterke man aan de stok, viel in ongenade en vroeg politiek asiel aan in Groot-Brittannië.