Internationale pers maakt gehakt van Dijsselbloem: onervaren en ongeschikt

Dijsselbloem afgelopen zondagnacht tijdens de persconferentie over de redding van Cyprus. Foto Bloomberg / Jock Fistick

Zijn ongelukkige uitspraken over de redding van Cyprus zijn eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem op forse kritiek in de internationale media komen te staan. Columnisten en kranten uit Groot-Brittannië en Frankrijk noemen Dijsselbloem onervaren en incompetent.

Waarom ligt Dijsselbloem internationaal onder vuur? Dat heeft te maken met wat hij gisteren over het Europese reddingspakket voor Cyprus zei in een interview met persbureau Reuters en The Financial Times. Dijsselbloem zei dat bij eventuele toekomstige reddingsoperaties vooral de banken zullen moeten lijden (zoals nu in het geval van Cyprus) en dat de belastingbetaler zoveel mogelijk moet worden ontzien. Bail-outs met behulp van het Europese noodfonds ESM moeten worden voorkomen, aldus Dijsselbloem. Zijn uitspraken leidden tot lichte paniek op de financiële markten.

Dijsselbloem haastte zich gisteravond te benadrukken dat hij Cyprus niet letterlijk een ‘blauwdruk’ voor toekomstige reddingsoperaties had genoemd en dat Cyprus een uniek geval is. “Ik heb vandaag pas geleerd wat het Engelse woord voor blauwdruk is”, grapte hij aan tafel bij Pauw en Witteman.

Kijk hieronder het optreden van Dijsselbloem bij PenW terug:

De internationale reacties op de uitspraken van Dijsselbloem waren gisteren niet mals. Financial Times-columnist Paul Murphy vroeg zich in een blog af of Dijsselbloem de economieën van Italië en Spanje wil torpederen door deze landen uiteindelijk een ‘Cypriotisch’ reddingspakket te geven. Murphy is hard in zijn oordeel over Dijsselbloem:

“We could blame all this on too much coffee and not enough sleep, except that Mr Dijsselbloem has a little too much form on this front. And he’s only been in the Eurogroup job since January.”

Blogger Felix Salmon van Reuters schrijft dat het speculeren van Dijsselbloem over toekomstige problemen in de eurozone tot een bankrun in een reeks van landen kan leiden. Salmon vindt dat het optreden van de eurogroepvoorzitter getuigt van incompetentie:

“Dijsselbloem’s interview today was undoubtedly a prime piece of political incompetence: there’s no reason at all for anybody in the Eurogroup to be drawing broader lessons from Cyprus at this point. The market can speculate about the Cypriot precedent all it likes; it behooves no politician to to be clear about what they think it means, least of all the Eurogroup president.”

Ruding: als je voorzitter bent, moet je niet te veel zeggen

Oud-minister van Financiën Onno Ruding sloot zich vanochtend op Radio 1 bij het rijtje criticasters van Dijsselbloem aan. Ruding vindt de uitspraken van de eurogroepvoorzitter tegenstrijdig:

“Aan de ene kant heeft hij gezegd dat Cyprus en de Cypriotische banken een uniek geval zijn, en aan de andere kant heeft hij gezegd dat het toch gevolgen heeft voor mogelijke volgende gevallen in andere landen. Dat kan niet allebei tegelijk waar zijn natuurlijk.” [...] Je moet geen algemene uitspraken doen voor een volgend geval. Daar is misschien hier een misverstand ontstaan.”

Beluister hieronder het interview met Ruding:

The Guardian schrijft onder de kop ‘Dijsselbloem’s U-turn creates chaos in the markets’ dat Dijsselbloem terecht zegt dat de belastingbetalers moeten worden ontzien, maar dat hij zijn boodschap niet goed wist te verkopen en dat is niet zonder gevolgen:

“Dijsselbloem has a point when he says it is unfair that Europe’s taxpayers should be continually asked to foot the bill for bank losses, and Cyprus has certainly been used as the laboratory mouse for a different approach. But the botched rescue and its messy aftermath have done nothing to draw a line in the sand. On the contrary, investors big and small now have the sneaking feeling that their savings could be at risk in the event of a future crisis. Dijsselbloem did little to persuade them otherwise.”

Uit Amerika komt ook kritiek. CNBC-journalist John Carney constateert dat Dijsselbloem de afgelopen week twee keer in de problemen kwam en dat hij niet lijkt te leren van zijn “blunders”. Carney: “Same blunder as last week. He blatantly has no understanding of risk markets or how to communicate with them.”

Franse krant: hij weet niets van economie!

In de ogen van de Fransen heeft Dijsselbloem het ook al verkeerd gedaan. Benedict Coeuré, een bestuurslid van de ECB, zei vanochtend op de Franse radio dat Dijsselbloem “niet had moeten zeggen wat hij zei”. De zakenkrant Les Echos neemt onze eurogroepvoorzitter vanochtend op de hak in een venijnig stukje:

“Les Echos omschreef de vreemdeling in het huis Europa eerder als intelligent en gereserveerd maar met één tekortkoming: hij weet niets van economie! Tijdens zijn tien jaar als PvdA-Kamerlid, hield de Eindhovenaar zich vooral bezig met zaken als immigratie, openbaar vervoer en onderwijs en hij is pas minister van Financiën sinds november. [...] In het kort, zoals La Tribune het samenvatte, was er “geen bijzondere eigenschap” die hem geschikt maakte voor deze positie, behalve misschien het feit dat hij Nederlands is (een klein landje met de triple A-status), wat Duitsland fijn vindt. Uiteindelijk had Hans Spekman, de voorzitter van de PvdA, gelijk dat de crisis veroorzaakt werd door zeer onervaren managers.”

Het algemene sentiment in de eurozone is dat Dijsselbloem een efficiënte voorzitter is, maar dat hij in de communicatie tot nu toe ernstig tekort is geschoten, schrijft onze correspondente in Brussel Caroline de Gruyter vanmiddag in NRC Handelsblad. En dat heeft verstrekkende gevolgen voor de eurozone:

In Brussel wordt men een beetje moe van deze Hollandse schoolmeester. Velen zeggen dat hij een efficiënte eurogroepvoorzitter is, maar nog te weinig politiek gewicht heeft. De algemene opvatting is dat hij het eerste hulppakket voor Cyprus niet had moeten laten passeren, waarbij kleine rekeninghouders werden gekort. Daarna maakte Dijsselbloem een communicatieblunder door deze deal niet uit te leggen in een perszaal vol journalisten die alle detais al hadden en vol vragen zaten. Nu hij aan de communicatie werkt, is hij weer te eerlijk. Deze incidenten ondermijnen zijn positie en, erger, de geloofwaardigheid van de eurozone.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad meer over de Europese commotie over de uitspraken van Dijsselbloem (ook via onze digitale editie).