Medewerkers IGZ niet vervolgd voor lekken aan RTL Nieuws

IGZ-medewerkers zullen niet worden vervolgd voor het lekken van privacygevoelige informatie.
IGZ-medewerkers zullen niet worden vervolgd voor het lekken van privacygevoelige informatie. Foto ANP/ Robin Utrecht

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag besloten dat het geen medewerkers van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat vervolgen voor het lekken van privacygevoelige informatie aan RTL Nieuws.

Volgens het OM hebben medewerkers inderdaad de informatie doorgespeeld aan een journalist van RTL, maar was er geen sprake van opzet. Justitie meldt vandaag dat gebleken is dat RTL in februari een verzoek indiende voor informatie over medische hulpverlening bij evenementen. Toen is volgens het OM per ongeluk een lijst verstrekt “waarop meer meldingen te achterhalen waren dan bedoeld”.

RTL Nieuws bleek vorige maand een lijst in handen te hebben met daarin mogelijke medische missers, afkomstig van de inspectie. Daarbij ging het om meldingen van mogelijke calamiteiten die zorginstellingen, burgers, zorgpersoneel en farmaceutische bedrijven hebben gedaan. Er zouden bovendien ruim zevenhonderd patiënten met naam en toenaam op staan, die ernstige complicaties opliepen of kwamen te overlijden. De IGZ deed hierop aangifte en werd daarin gesteund door minister Schippers van Volksgezondheid.