Nu doen ze 'gewoon normaal' tegen elkaar

Zien

Reportage

Over de Streep, een jaar laterNed. 3, 21.20 - 21.50 uur

„De kracht van het programma is dat kinderen zien dat ze niet alleen zijn”, zei presentator Arie Boomsma eerder in deze krant over Over de Streep. Met een cameraploeg en een Amerikaans team trekt hij langs middelbare scholen om het groepsgevoel te versterken. De kinderen krijgen stellingen voorgelegd, en wie die kan beamen, stapt over een streep. Dan blijken pesters en gepesten soms meer gemeen te hebben dan ze dachten. Gescheiden ouders. Half wees. Onzeker. De regie zet er dramatische muziek onder en grienen maar.

In Een jaar later keert Boomsma terug op de scholen van vorig seizoen, om te zien of de dag blijvende veranderingen teweegbracht. Dat blijkt het geval. De Brabantse Sanne slaat haar moeder niet meer. Marciano, die voor homo werd uitgemaakt, is in een jaar zo gegroeid dat hij de boomlange Boomsma aankijkt. Hij is geen vrienden geworden met zijn voormalige pesters, maar ze doen „gewoon normaal” tegen elkaar. Bemoedigend. Maar voor sommigen schoot Over de Streep zijn doel voorbij. Rick vertelde vorig jaar dat hij zijn vader niet meer ziet en dat hij twee moeders heeft. Sindsdien krijgt hij meer begrip op school. „Op zich is het fijn dat mensen nu weten hoe het zit. Maar soms denk je ook: laat me even alleen.”

Janna Laeven