Noord-Korea dreigt met aanvallen op Amerikaans vasteland

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un afgelopen zondag tijdens een inspectie van het leger.
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un afgelopen zondag tijdens een inspectie van het leger. Foto AFP / KCNA

Noord-Korea zegt gevechtsklaar te zijn en dreigt met raketaanvallen op de Amerikaanse eilanden Guam, Hawaii en het Amerikaanse vasteland. Dat meldt het Noord-Koreaanse persbureau KCNA.

Het dreigement volgt op oefenvluchten van Amerikaanse bommenwerpers boven Zuid-Korea. China verzoekt de Noord-Koreanen in een reactie om terughoudend te zijn.

Eerder deze maand liet het Amerikaanse ministerie van Defensie weten de raketverdediging aan de westkust van het land met veertien extra raketten te versterken. De Amerikaanse regering maakt zich zorgen over de dreiging van in Noord-Korea. Pyongyang werkt aan atoomwapens en betere langeafstandsraketten waarmee het regime de Verenigde Staten zou kunnen treffen.

Pyongyang dreigde begin deze maand met nieuwe nucleaire tests en bezigde de nodige oorlogstaal. Zelfs een aanval op Zuid-Korea werd verbaal niet geschuwd. Het land heeft de in 1953 overeengekomen wapenstilstand met Zuid-Korea opgeheven. Desondanks lijkt het voorlopig rustig rond de Noord-Koreaanse raketinstallaties.

‘Aanval op VS is denkbaar’

Het is theoretisch denkbaar dat Noord-Korea de VS aanvalt, stelde NRC-buitenlandredacteur Floris van Straaten eerder al op nrc.nl. Maar dat zal dan zeer waarschijnlijk Amerikaanse doelen betreffen op Zuid-Koreaans grondgebied:

“Pyongyang beschikt nu over een raket die Hawaï of misschien Californië kan bereiken, het land is qua technische kennis echter niet zo ver dat het succesvol een kernkop kan bevestigen. Als het regime het werkelijk wil, zijn aanvallen op Amerikaanse doelen in Zuid-Korea wel denkbaar. En dat hoeft dan niet nucleair: Noord-Korea beschikt ook over chemische en biologische wapens. De vraag is of het dat enorme risico op repercussies, mogelijk ook van China, wil nemen en of Zuid-Korea en de VS een aanval niet op voorhand weten te neutraliseren.”

Lees ook: Eind aan wapenstilstand Korea’s – ontspoort het conflict of is het bluf?