Ngo’s // Rusland doet inval bij Amnesty International

Medewerkers van het Russische Openbaar Ministerie en de belastinginspectie hebben gisteren een inval gedaan bij de internationale mensenrechtenorganisatie Amnesty International in Moskou. De inspectie maakt deel uit van onaangekondigde controles bij maatschappelijke organisaties (ngo’s) in het hele land. De autoriteiten controleren naar eigen zeggen „of de activiteiten van ngo’s in lijn zijn met de Russische wet”. Gecontroleerd worden financiën, buitenlandse bestuurders, en of de organisatie zich aan ‘extremisme’ schuldig maakt. Amnesty, dat gefinancierd wordt door ruim drie miljoen leden wereldwijd, zegt dat haar activiteiten niet ingaan tegen de Russische wet. De organisatie herhaalde „diep bezorgd” te zijn dat recent aangenomen wetten kunnen worden gebruikt om critici van de macht het zwijgen op te leggen en ngo’s te sluiten.

Organisatie Agora kreeg afgelopen dagen tientallen meldingen van invallen bij onder meer homo-organisaties in Sint-Petersburg. Net als bij andere invallen filmde een cameraploeg van tv-zender NTV de inspectie bij Amnesty. De zender propageert het idee dat westers-georiënteerde ngo’s zaten achter de protesten tegen het regime van Poetin vorig jaar. NRC