Nederlandse fiscalisten in trek na val Cyprus

Nederlandse belastingadviseurs lijken te gaan profiteren van het aangetaste vertrouwen in de stabiliteit van de financiële sector in Cyprus. Dat melden verschillende partijen uit het fiscale circuit.

„Afgelopen week hebben we in toenemende mate vragen gehad van partijen om een fiscale structuur in Nederland op te tuigen”, zegt Cees-Frans Greeven, belastingadvocaat en partner bij Buren van Velzen Guelen.

Net zoals onder meer Nederland en Luxemburg, is Cyprus vanwege de gunstige fiscale regels een populaire bestemming voor bedrijven die hun belastinguitgaven willen drukken. Die populariteit lijkt tanende.

„Klanten en potentiële klanten zijn zich aan het oriënteren en overwegen herplaatsing naar Nederland of Luxemburg”, constateert Greeven. Hij verwacht dat veel partijen hun lokale vennootschappen opdoeken en bankrekeningen sluiten. Dat zal duidelijker worden als de banken op het eiland weer opengaan.

De branchevereniging van trustkantoren, Holland Quaestor, bevestigt dat beeld. Trustkantoren zijn dienstverleners die ‘buitenlandse’ bedrijven helpen gebruik te maken van het – voor hen – gunstige belastingsysteem in Nederland. Voorzitter Jan Reint de Vos van Steenwijk zegt dat de situatie in Cyprus ervoor zorgt dat internationale bedrijven hun positie heroverwegen en naar alternatieven kijken. „Daarbij is er veel interesse voor Malta, maar ook voor Nederland en Luxemburg.”

„Nederland heeft de afgelopen tien jaar veel concurrentie van Luxemburg en Cyprus gekregen. Nu geldt: de een zijn dood is de ander zijn brood. Dit is dus goed nieuws voor de Nederlandse trustsector”, zegt Toine Manders van de HJC Group – een trustkantoor dat is gespecialiseerd in belastingontwijking en in oprichting en beheer van vennootschappen, trusts en stichtingen.

HJC heeft een vestiging op Cyprus en veel cliënten maken gebruik van de Cyprusroute. Manders merkte afgelopen week veel „onrust” onder hen. „Het vertrouwen in Cyprus heeft een deuk opgelopen dus gaan mensen op zoek naar alternatieven.”

Cyprus heeft de reputatie een belastingparadijs te zijn. Mede omdat vermogenswinsten er onbelast zijn, is het land aantrekkelijk om een holdingstructuur op te richten. Daarnaast heft het geen bronheffing op dividenden, rente en royalty’s en heeft het de laagste vennootschapsbelasting van de EU. Het eiland is op fiscaal gebied een belangrijke concurrent van enkele andere EU-landen. Juist die landen lijken te gaan profiteren van de chaos van de afgelopen weken.

De verwachting is dat kleinere bedrijven die van eenvoudige fiscale structuren gebruikmaken zullen uitwijken naar Malta. Nederland is vooral interessant als ‘doorstroomland’ voor grotere bedrijven, omdat de kosten van het optuigen en onderhouden van een Nederlandse dochter relatief hoog zijn.