Nederland hakt Roemenen in de pan - Brazilië kan bijna worden geboekt

Rafael van der Vaart ontwijkt de Roemeen Vlad Lulian Chiriches tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd in de Arena vanavond.
Rafael van der Vaart ontwijkt de Roemeen Vlad Lulian Chiriches tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd in de Arena vanavond. Foto ANP / Peter Lous

De zesde WK-kwalificatiewedstrijd heeft het Nederlands elftal comfortabel gewonnen. Na de 3-0 thuiszege op Estland van vrijdag werd Roemenië in de Amsterdam Arena zelfs met 4-0 naar huis gestuurd. Van der Vaart scoorde in de eerste helft een doelpunt, Van Persie maakte twee treffers in de tweede helft. In de 90ste minuut tikte Lens nog even een doelpunt in.

Waar Nederland vrijdag tegen de Esten pas na rust op stoom raakte, maakte de ploeg van Louis van Gaal tegen de Roemenen vanaf het beginsignaal een scherpe indruk. Nederland startte voortvarend en had binnen tien minuten al twee goede kansen gecreëerd. Aanvoerder Kevin Strootman testte de vuisten van doelman Costel Pantilimon, terwijl Van Persie een sublieme voorzet van Lens over schoot.

Even later was het alsnog raak, met Van Persie nu in de rol van aangever. De spits van Manchester United bediende Van der Vaart, die met zijn mindere rechterbeen de openingsgoal binnenschot. Van der Vaart, de vervanger van de geblesseerde Wesley Sneijder, had tegen Estland ook al de score geopend.

Nederland wist het messcherpe begin niet vast te houden en zag gedurende de eerste helft de Roemenen beter in de wedstrijd komen. De bezoekers zagen eenmaal hun kans schoon gevaarlijk te worden. Een schot van Adrian Popa werd door goalie Kenneth Vermeer naast getikt.

NRC-sportredacteur Koen Greven:

Twitter avatar KoenGreven Koen Greven Nederland met 1-0 rust in tegen Roemenie. Oranje heerst in groep D. http://t.co/hh98ZPuY51

In de rust zette Van Gaal de boel klaarblijkelijk even op scherp, want na de thee pakte Oranje het goede begin van de eerste helft weer op. Zeven minuten na rust kwam de 2-0 op het bord. Arjen Robben had een mooie actie op de achterlijn in huis en gaf een strakke voorzet op Van Persie. De spits wist uit een schier onmogelijke hoek zijn 33e interlandgoal binnen te koppen. Daarmee kwam de Rotterdammer op gelijke hoogte met Johan Cruijff en Abe Lenstra.

Van Persie wist de twee iconen uit de Nederlandse voetbalhistorie ook nog te passeren. Uit een door Lens versierde strafschop schoot hij de 3-0 binnen. In de slotfase zag Van Gaal zijn kans schoon om doelpuntenmakers Van der Vaart en Van Persie een publiekswissel te gunnen. Vanaf de kant zagen zij Lens in blessuretijd de eindstand op 4-0 bepalen.

Nederland kan door de zege plaatsing voor het WK in Brazilië nauwelijks meer ontgaan. Met de maximale score van achttien punten heeft Oranje een voorsprong van zeven punten op runner-up Hongarije, dat met 1-1 remiseerde bij Turkije. Nummer drie Roemenië volgt zelfs op acht punten.

Twitter avatar eredivisielive Eredivisie Live #Oranje dus met 4-0 voorbij Roemenië en kan de trip naar Brazilië bijna boeken. #Duitsland zal 3-1 tegen #Kazachstan ook niet meer weggeven
Twitter avatar VI_nl VI Stand in Groep D na vanavond: Nederland 6 duels-18 punten | Hongarije 6-11 | Roemenië 6-10 | Turkije 6-7 | Estland 6-6 | Andorra 6-0