Leen je bourgondische levensstijl bij elkaar

Een oude mop in België luidt: ‘Wat staat er op de eerste bladzijde van een Nederlands kookboek?’ Het antwoord is: ‘Leen een ei.’

Nederlanders en zuinigheid zijn twee handen op één buik. Maar ook wij zijn slachtoffers geworden van de financiële crisis. De babyboomer ziet zijn pensioen verdampen, de student ziet zijn studiefinanciering veranderen in een eerste last. De oercalvinistische zuinigheid zit misschien dus toch niet zo diep. Ook wij zijn vatbaar voor de impulsaankoop. We willen graag met vakantie, we willen graag uit eten en we willen graag blijven shoppen. Maar we willen ook dat onze kinderen straks nog kunnen genieten van de aarde. Hoe rijmen we een duurzaam leven met onze ongebreidelde kooplust? De deeleconomie maakt het mogelijk. Zes tips om zonder gewetenswroeging te genieten van een weekend in Kopenhagen of welke stad dan ook.

1 Leen een huis. De last van een tweede huis is een waar blok aan menig welvarend been. Youp van ‘t Hek verzon ooit een appartement in Parijs, zodat hij er wel over kon praten maar het niet schoon hoefde te maken. De site van airbnb.com geeft je overal in de wereld een tweede huis met de lusten zonder de lasten. Daarnaast kun je tegelijkertijd ook je eigen huis ter beschikking stellen. Dat zijn twee vliegen in één klap.

2. Leen een auto. Op dit moment leeft meer dan 50 procent van de wereldbevolking in een stad. Over het algemeen is de stad geen gunstige plek om een auto te hebben. Is het niet veel handiger om een abonnement op een auto te hebben? Via wego.nu kan je een auto van iemand lenen in de buurt. Liever nog flexibeler? Met een abonnement op cartogo.com of greenwheels.com heb je altijd de beschikking over een auto.

3 Leen een fiets. Eenmaal aangekomen in Kopenhagen kan je natuurlijk naar de verhuurder gaan om voor een woekerbedrag een fiets te huren. Maar hoeveel lokale bewoners hebben nog een tweede fiets in de kelder staan die ze haast nooit gebruiken? Via peerby.com zie je snel of er thuis of op locatie iemand is die het product heeft dat je zoekt.

4 Leen een gids. Heerlijk uitgeslapen en genoten van een kop koffie met een vers croissantje sta je met je fototoestel en je fiets klaar om op pad te gaan. Maar hoe ontdek je de stad? Een vergeelde vakantiegids waarin alle adressen verouderd zijn? Nee. Via gidsy.com vind je in de stad waar je bent een echte local die je meeneemt voor een surfles, een stadstour of een cursus bier brouwen.

5 Leen een kantoor. Na een week ontspannen moet er natuurlijk ook weer gewoon gewerkt worden. Als zelfstandig ondernemer is het lang niet altijd makkelijk om betaalbare kantoorruimte te vinden. Via seats2meet.com en the HUB in Amsterdam (http://amsterdam.the-hub.net/) deel je een kantoor met andere ondernemers. Uiteraard wordt tijdens de lunch de pot pindakaas ook ruimhartig gedeeld.

6Leen het kooktalent. Liefde gaat natuurlijk ook door de maag en helaas hebben we soms maar weinig tijd om te koken. Thuisafgehaald.nl is dan de oplossing. De meest briljante amateurchefs bieden hier hun gerechten aan. Tiramisu, nasi of een simpele pasta; kakelvers en met plezier gemaakt. En mocht je zelf een vergeten sterrenchef zijn, dan kan je zelf natuurlijk ook een versgebakken appeltaart aanbieden. En in een noodgeval leen je gewoon een ei.

(Benieuwd naar nog meer peer-to-peer initiatieven in Nederland en daarbuiten? Kijk op plopp.us, een initiatief van Global Shapers Amsterdam.)