Kosten voor het Rijk op 30 april: vijf miljoen

De troonswisseling kost het Rijk 5 miljoen euro. Dat bedrag is exclusief veiligheidskosten: daar worden geen mededelingen over gedaan. De rijksoverheid levert onder meer een bijdrage van 1 miljoen aan de gemeente Amsterdam. Andere kosten betreffen onder meer de inzet van defensie en verblijf voor koninklijke gasten.

Dat is vanochtend na afloop van de bijeenkomst van de Ministeriële Commissie Troonswisseling door premier Rutte bekendgemaakt. De Commissie coördineert de voorbereidingen van de abdicatie van koningin Beatrix en de inhuldiging van prins Willem-Alexander op 30 april.

Eerder was al bekend geworden dat de gemeente Amsterdam ruim miljoen euro aan de inhuldiging besteedt.

Volgens Rutte zijn de kosten vergelijkbaar met die van de inhuldiging van 1980. „Feestelijk maar met een scherp oog voor de kosten”, zo omschreef hij de opzet van de dag. „Mensen begrijpen dat. We zijn ook blij dat onder meer Jumbo en de Postcodeloterij onderdelen financieren.”

Rutte wilde geen inzage geven in de kosten van de veiligheidsmaatregelen omdat dit inzicht zou geven in de beveiliging.

Eerder werd bekend dat onder anderen dj Armin van Buuren en het Concertgebouworkest een gezamenlijk optreden geven. „Die behoren beide tot het beste wat Nederland aan de wereld te bieden heeft”, aldus Rutte. Volgens burgemeester Van der Laan krijgt het koninklijk paar tijdens een rondvaart een overzicht van typisch Nederlandse fenomenen, zoals optredens van turner Epke Zonderland en artiest Ali B.

Voorzitter Fred de Graaf van de Verenigde Vergadering – de Eerste en Tweede Kamer die de inhuldiging in de Nieuwe Kerk organiseert – rekent op 2.045 gasten. Kamerleden moeten voor 3 april laten weten of zij een eed van trouw of de belofte willen afleggen of niet. Weigeraars zullen op 30 april worden overgeslagen. Zij komen op een andere plek te zitten.