Kortkolom wetenschap

Koortslip kan tijdelijk dommer maken

Amsterdam. Een koortslip of een andere virale of bacteriële infectie kan je intelligentie en geheugen tijdelijk beperken. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers vandaag in Neurology. Ze keken naar de prestaties in intelligentietests en de aanwezigheid van antilichamen tegen ziekteverwekkers in het bloed van ruim 1.600 vrijwilligers uit New York. Mensen met veel antilichamen (een aanwijzing voor recente infectie) presteerden gemiddeld slechter. Het effect was het sterkst bij lager opgeleiden, vrouwen en mensen die weinig aan beweging deden. Het effect van de infecties op de hersenfuncties was niet blijvend, zo bleek tijdens de jaarlijkse intelligentietests. (NRC)

Embryo’s van lynx ‘geoogst’ uit eileider

Amsterdam. Embryo’s van Iberische lynxen blijven langer in de eileiders dan bij huiskatten. Dat ontdekten biologen van het Leibniz-Institut für Zoo- und Wildtierforschung (IZW) in Berlijn toen ze bij een vrouwtje de eierstokken en eileiders weghaalden, een week nadat de kat gepaard had. Het dier uit een Portugees fokprogramma, had al twee mislukte zwangerschappen gehad. De onderzoekers hadden gehoopt embryo’s te winnen uit de baarmoeder. Maar tot hun verrassing vonden ze drie embryo’s in de eileiders. De embryo’s en een aantal eicellen zijn ingevroren voor latere implantatie in een Europese lynx-pleegmoeder. De Iberische lynx is ernstig bedreigd, met minder dan 200 exemplaren in leven. (NRC)

Vogels uitgestorven

Amsterdam. Na de komst van de mens op eilanden in de Grote Oceaan zijn in totaal zo’n 1.000 daar levende vogelsoorten uitgestorven in de afgelopen paar duizend jaar. Dit concluderen onderzoekers uit een steekproef op 41 eilanden waar de aanwezige vogelfossielen nauwkeurig werden bestudeerd. Hun onderzoek wordt deze week gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences (online). (NRC)