Kortkolom economie

Groeiverwachting Duitsland verlaagd

Amsterdam. De raad van economische adviseurs van de Duitse regering heeft zijn groeivooruitzichten voor het land fors verlaagd. In november ging de raad nog uit van een groei van 0,8 procent voor dit jaar. Nu is dat verlaagd naar 0,3 procent. Dat meldde de raad gisteren. De grootste economie van de eurozone kromp in het vierde kwartaal nog met 0,6 procent. De verwachting is dat Duitsland in het eerste kwartaal een lichte groei laat zien. De voorspelling van de onafhankelijke raad, die bestaat uit vijf economen, ligt iets onder de voorspelling van 0,4 procent groei van de Duitse regering zelf. (Novum)

Shell gaat schaliegas in China zoeken

Amsterdam. Koninklijke Shell gaat 1 miljard dollar investeren in de winning van schaliegas in China. Dat heeft topman Peter Voser vanochtend in Beijing bekend gemaakt. De Chinese overheid heeft ingestemd met een contract waarin Shell samen met China National Petroleum Corp (CNPC) schaliegas gaat winnen. China zou de grootste schaliegasreserves ter wereld hebben, maar de winning ervan staat nog in de kinderschoenen. Ook de Verenigde Staten en Europese landen vergroten hun inspanningen op het gebied van schaliegaswinning. (NRC)

Rijksoverheid sluit akkoord met bonden

Den Haag. Kabinet en vakbonden hebben een akkoord bereikt over een sociaal plan voor rijksambtenaren dat tot 2016 loopt. De komende jaren staan er grote reorganisaties gepland als gevolg van het kabinetsvoornemen het ambtenarenapparaat te verkleinen. Afgesproken is ondermeer dat ambtenaren intensief worden begeleid naar ander werk, maar wel verplicht kunnen worden een andere ‘passende functie’ te accepteren. De ontslagvergoeding wordt gemaximeerd op 75.000 euro. Minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst, VVD), zijn voorganger en de bonden hebben een jaar onderhandeld over de afspraken. (NRC)

BRICS-landen richten eigen bank op

Amsterdam. Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika zijn van plan een nieuwe ontwikkelingsbank op te richten. De vijf landen die vaak met hun Engelse acroniem BRICS worden aangeduid, zullen dat volgens financieel persbureau Bloomberg bekend maken tijdens een top die vandaag in het Zuid-Afrikaanse Durban begint. Met de nieuwe bank zouden ze tegenwicht willen bieden aan het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank, en onderontwikkeling en schommelingen van munteenheden willen tegengaan. (NRC)

Boeing Dreamliner doorstaat nieuwe test

Amsterdam. Een testvlucht van de Boeing 787 Dreamliner is gisteren zonder problemen verlopen. Dat heeft de vliegtuigfabrikant bekendgemaakt. Sinds begin dit jaar staan alle vijftig Dreamliners aan de grond, na een trits incidenten en één noodlanding vanwege gesmolten accu’s. Het accusysteem is nu opnieuw ontworpen, waardoor het brandgevaar volgens Boeing is geweken. (NRC)