Kortkolom Cultuur

Het Wereldmuseum verkoopt zijn boeken

Rotterdam. Het Wereldmuseum in Rotterdam begint met de verkoop van boeken uit zijn museumbibliotheek. Komende zondag worden de eerste 1.500 titels verkocht, later volgen „nog veel meer boeken uit het depot van het museum”, zo staat in een uitnodiging die het museum heeft verstuurd aan bevriende handelaren. De verkoopprijs van de boeken uit voornamelijk Amerika, Afrika, Midden-Oosten en Azië, is „zeer schappelijk”. Directeur Stanley Bremer van het Wereldmuseum bevestigt desgevraagd de verkoop, maar zegt niet te weten hoeveel waarde de boeken vertegenwoordigen. Het zou hem gaan om „kelders vol catalogi” en boeken uit de bibliotheek die zelden worden uitgeleend. „Kortom boeken die niemand wil hebben”, aldus Bremer. (NRC)

Jane Goodall haalt plagiaat uit haar boek

Amsterdam. De Britse biologe Jane Goodall, bekend van haar werk met apen, heeft de publicatie van haar nieuwste boek uitgesteld, omdat ze wordt beschuldigd van plagiaat. In het boek, waarin ze ditmaal geen dieren maar planten beschrijft, komen passages voor die soms woordelijk zijn overgenomen van websites. Het plagiaat in Seeds of Hope werd ontdekt door een recensent van The Washington Post. Het is niet duidelijk of Goodall zelf verantwoordelijk is voor de gewraakte passages; zij werkte samen met Gail Hudson, met wie ze al twee boeken schreef. (NRC)

Schafthuizen verliest zaak Reve-biografie

Rotterdam. Joop Schafthuizen, de weduwnaar van schrijver Gerard Reve, heeft de bodemprocedure over het derde deel van de Reve-biografie van Nop Maas formeel verloren. Dat bevestigt uitgeverij Van Oorschot. Schafthuizen stapte in 2011 naar de rechter om publicatie van Maas’ boek te voorkomen. Volgens hem was het „een lange karavaan van ongeoorloofde citaten”, maar hij vond uiteindelijk geen gehoor. Hij had in december al laten weten de juridische strijd te staken. Kroniek van een schuldig leven. 3 verscheen in oktober vorig jaar. (NRC)

Zanger van The Millers overleden

Amsterdam. Swingzanger Eddy Doorenbos is maandag overleden. Hij was 91 jaar. Van 1947 tot 1961 was hij de vaste zanger van de swingcombo The Millers. Na de opheffing van de band verhuisde hij naar Spanje, waar hij decennia lang zong en ook ging schilderen. In de jaren tachtig kwam hij terug naar Nederland, waar hij enkele solo-cd’s maakte. Tot op hoge leeftijd werkte hij, met eigen pianobegeleiding, als entertainer in hotels en bars. (NRC)

Zangeres Dionne Warwick bankroet

Minneapolis. De Amerikaanse zangeres Dionne Warwick (72), bekend van hits als Do You Know The Way To San Jose, heeft haar faillissement aangevraagd. Ze heeft 10,7 miljoen dollar (8,2 miljoen euro) aan schulden, vooral bij de belasting. Haar bezittingen wegen daar niet tegenop: de waarde daarvan wordt geschat op 25.500 dollar. De schulden ontstonden eind jaren tachtig en liepen op door boetes en rente. (Reuters)