Kortkolom buitenland

Aanval in zuidoosten Congo loopt spaak

Kinshasa. Een kleine 250 rebellen in Congo hebben gisteren geprobeerd de zuidoostelijke mijnstad Lubumbashi te veroveren. Na vuurgevechten met soldaten van de Verenigde Naties, waarbij enkele tientallen doden vielen (onder wie zeker vier blauwhelmen) werden zij geïsoleerd door de VN-soldaten. Daarna gaven de rebellen zich over. Ze zijn nu naar hoofdstad Kinshasa vervoerd. Lubumbahsi is de hoofdstad van de grondstofrijke regio Katanga, waar separatistische groepen onder de naam Mai Mai vechten met het regeringsleger. (AFP, Reuters)

Weduwe en kinderen Gaddafi in Oman

Doha. De weduwe van de afgezette en gelynchte Libische leider Moammar Gaddafi, zoons Mohammed en Hannibal en dochter Aisha hebben asiel gekregen in Oman. Dat maakte de Libische minister van Buitenlandse Zaken Mohamed Abdelaziz, gisteren in Qatar bekend. Een Omaanse functionaris bevestigde het. Algerije meldde vorige week dat ze waren vertrokken, maar niet waarheen. Zoon Seif is in handen van Libische rebellen, Saadi is voorzover bekend in Niger; drie zoons zijn in de opstand tegen Gaddafi’s regime gedood. (Reuters)

Israël hervat betaling aan Palestijnen

Ramallah. Israël hervat de maandelijkse overdracht aan de Palestijnse Autoriteit van 100 miljoen dollar aan belastingen en andere heffingen die het voor de Palestijnen inhoudt. Dat heeft de Israëlische regering gisteren meegedeeld. Israël had de uitbetaling in november vorig jaar gestaakt als straf voor de succesvolle Palestijnse inspanning om door de Verenigde Naties te worden erkend als staat Palestina. Die represaille heeft de Palestijnse autoriteiten aan de rand van een faillissement gebracht. Israël gebruikt dit drukmiddel vaker tegen het Palestijnse bestuur. (AP)

In Sinaï ontvoerde toeristen weer vrij

kairo. Een Israëlische en een Noorse toerist die vrijdag in de Egyptische Sinaïwoestijn werden ontvoerd, zijn weer vrij, zo heeft het officiële Egyptische persbureau MENA vandaag bekendgemaakt. Het is niet bekend of eisen van de ontvoerders zijn ingewilligd. In de steeds meer wetteloze Sinaïwoestijn neemt het aantal ontvoeringen van buitenlanders toe. Over het algemeen eisen de kidnappers de vrijlating van verwanten die in handen zijn van de Egyptische politie. (AFP)

Chinese boot beschiet Vietnamese vissers

Hanoi. Vietnam heeft China er vanmorgen van beschuldigd op een Vietnamese vissersboot te hebben geschoten in een omstreden deel van de Zuid-Chinese Zee, waardoor het stuurhuis van het vaartuig in brand vloog. Het schot was afkomstig van een niet verder geïdentificeerd Chinees schip. De Vietnamese autoriteiten spraken van een „zeer ernstig”incident. De confrontatie deed zich voor bij de Paracellen, een archipel die door zowel China als Vietnam wordt opgeëist. China noemde de handelwijze van Chinese schepen die optraden tegen „illegale” Vietnamese boten „legitiem”. (AP, BBC)