Kortkolom binnenland

Brandwaarschuwing voor natuurgebieden

Amsterdam. In het midden en oosten van het land is code oranje afgekondigd wegens het risico op natuurbranden. Het gaat om de veiligheidsregio’s Utrecht, Gelderland-Midden, en Noord- en Oost-Gelderland. Code oranje houdt in dat er kans is op een snel uitbreidende natuurbrand. Maandagnacht woedde op de Veluwe nog brand. Een gebied ter grootte van zo’n vijf voetbalvelden ging in vlammen op. De brandweer bestreed het vuur met negentig man en twaalf blusauto’s. (Novum)

Hulporganisaties in actie voor Syrië

Amsterdam. De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben giro 555 geopend voor noodhulp aan de slachtoffers van de burgeroorlog in Syrië. Dat heeft het samenwerkingsverband van Nederlandse hulporganisaties maandagavond bekendgemaakt. Volgens de SHO zijn steeds meer Syriërs direct afhankelijk van hulp; het aantal slachtoffers zou 4 miljoen bedragen. VARA en EO zenden volgende week maandag een televisieprogramma over Syrië uit waarin wordt opgeroepen geld te doneren. (Novum)

Cardioloog geschrapt uit artsenregister

Amsterdam. Een cardioloog uit Amsterdam mag zijn functie niet meer uitoefenen. Hij wordt per direct geschrapt uit het artsenregister. Dat heeft de tuchtrechter bepaald op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Die had Eli Bialoglowski in september al bevolen zijn werk te staken omdat hij geen verantwoorde zorg levert en niet volgens de richtlijnen van zijn beroepsgroep zou hebben gewerkt. (Novum)

Kou zorgt voor gasrecord in maart

Groningen. Nog niet eerder heeft Gasunie in de eerste 24 dagen van maart zo veel gas geleverd als deze maand. Normaal transporteert Gasunie in maart zo’n zeven miljard kubieke meter gas de eerste 24 dagen van maart, de afgelopen 24 dagen was dat echter ruim negen miljard kubieke meter. Gegeven de aanhoudende koude verwacht het bedrijf ook de volledige maand maart met een record af te sluiten. (Novum)

Verhuizing olifanten uitgesteld door tbc

Emmen. De verhuizing van een olifantenfamilie die door ruzie met andere olifanten in Dierenpark Emmen weg moest, gaat voorlopig niet door. Bij twee van de vier olifanten zijn antistoffen van tuberculose aangetroffen, aldus het dierenpark. Samen met het Duitse park waar de dieren naar toe zouden gaan is besloten voorlopig niet te verhuizen. De vijftien verzorgers van de olifanten worden voor de zekerheid ook onderzocht op tbc. (Novum)

Gazelle roept accu’s elektrische fiets terug

Dieren. Gazelle roept duizenden accu’s van elektrische fietsen terug. Door roest kunnen de accu’s kortsluiting veroorzaken. Dit heeft zich inmiddels drie keer voorgedaan. Het gaat om in Japan geproduceerde accu’s van twee series met productienummers die beginnen met 20 en 29. (Novum)