Kort

Drugszaak

Politie knoeide met telefoontaps

Amsterdam. - De politie Noord-Holland heeft in een onderzoek naar drugshandel regelmatig geknoeid met de weergave van afgeluisterde telefoongesprekken. Tot dat oordeel kwam de rechtbank in Alkmaar gisteren. De politie blijkt negen van achttien afgeluisterde telefoongesprekken onjuist te hebben beschreven in processen-verbaal. De 46-jarige verdachte, tegen wie het OM een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twaalf maanden had geëist, gaat daarom vrijuit. Jeroen Steenbrink, plaatsvervangend hoofdofficier van het parket Noord-Holland, geeft toe dat „dingen zijn misgegaan”, maar vindt het oordeel van de rechtbank, om de zaak niet ontvankelijk te verklaren, te zwaar. Het OM gaat in hoger beroep. NRC

Belastingfraude

1,7 miljoen pond voor nep-Hollywoodfilm

Londen. - Vijf mensen in Groot-Brittannië hebben celstraf gekregen na een poging tot grootschalige belastingfraude. De vijf wilden de Britse fiscus voor miljoenen ponden oplichten door te doen alsof ze een Hollywoodfilm gingen opnemen. Volgens de Britse fiscus hadden de vijf al 1,7 miljoen pond (2 miljoen euro) ontvangen toen de fraude werd ontdekt. De fraudeurs kregen celstraffen tot zes en een half jaar opgelegd. AP

11,85

miljard kubieke meter gas: een record

Amsterdam. - Gasunie, het bedrijf dat het transport van aardgas verzorgt, denkt deze maand 11,85 miljard kubieke meter gas door de Nederlandse leidingen te pompen. Dat zou een record zijn. Na twintig dagen stond de teller van Gasunie in maart al op 7,5 miljard kuub gas. Dat is één miljard meer dan gemiddeld. Met het aanhoudende winterweer verwacht de gasnetbeheerder het record van maart 1996 ruimschoots te overtreffen. Dat staat op 11,3 miljard kuub. Novum

Kleine lettertjes

MET aangeklaagd om entreeheffing

New York. - Er is ophef ontstaan over het Metropolitan Museum of Art in New York. Voordat bezoekers naar binnen kunnen om meesterwerken van Picasso of Rembrandt te bewonderen, moeten zij een entreeprijs van 25 dollar (19 euro) betalen. Onder het bedrag staat in kleine letters vermeld dat de bijdrage wordt ‘aanbevolen’. Het museum, dat jaarlijks zes miljoen bezoekers trekt, moet zich voor de rechter over de entreeheffing verantwoorden. AP