Kort

Robot //

Robothagedis loopt niet vast in mul zand

Amsterdam. - Jeeps en off the road voertuigen lopen nogal eens vast in modder en zand. Is het niet handiger om ze poten te geven in plaats van wielen? En die dan te laten voortbewegen zoals de poten van hagedissen doen op woestijnzand?

Zo hebben drie Amerikaanse ingenieurs het gedaan. Vorige week beschreven ze in Science hoe ze ‘robothagedissen’ van 13 centimeter met zes kunststof poten hebben gebouwd. Ze lieten die robots voortbewegen over glaskorreltjes, papaverzaden en zandkorrels. Daarna brachten ze in kaart welke krachten een rol spelen bij de voortbeweging en maakten ze een rekenmodel voor robotbewegingen op korrelige grond.

Hiermee leveren ze een belangrijke aanvulling op bestaande modellen. Voor kleinere voertuigen met een wieldiameter onder de 50 centimeter voorspelden ze tot nu toe minder goed hoe die zich zullen voortbewegen over een korrelige ondergrond. Ze zakken nogal eens dieper weg dan voorspeld. Zo liep in mei 2009 de Mars Rover onverwacht met een van zijn achterwielen vast in het roodbruine gruis op Mars.

De drie ingenieurs ontdekten dat de robots het beste kunnen worden uitgerust met poten in de vorm van een ‘C’ die met de bolle kant over de grond draaien. Als de poten plat zijn, of met de holle kant over het zand rollen, komen ze veel moeilijker vooruit. nrc

Elektronica

Wel op je iPad tijdens het stijgen en landen

Amsterdam. - Er zijn serieuze plannen in de maak om passagiers aan boord van vliegtuigen toe te staan laptops en tablets te gebruiken tijdens het opstijgen en het landen. Dat meldt The New York Times. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft een werkgroep in het leven geroepen om te onderzoeken of het gebruik van elektronische apparaten echt gevaarlijk is. Het gaat niet om het gebruik van mobiele telefoons, dat blijft verboden. Tegen het einde van het jaar hoopt het agentschap dat de regels versoepeld kunnen worden. Begin dit jaar maakte de Europese luchtvaartautoriteit ook bekend de regels te gaan onderzoeken. nrc