Kort

ORLANDO, FL - MARCH 25: Tiger Woods plays a shot on the 5th hole during the final round of the Arnold Palmer Invitational presented by MasterCard at the Bay Hill Club and Lodge on March 25, 2013 in Orlando, Florida. Sam Greenwood/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == AFP

4.000

banen geschrapt bij pakjesdienst TNT Express

Amsterdam. - Bij TNT Express verdwijnen de komende jaren 4.000 banen. Dat blijkt uit de gisteren gepresenteerde plannen van de pakketbezorger. TNT heeft in totaal 75.000 mensen in dienst. Het is nog niet duidelijk waar de banen verdwijnen. De ingreep bij TNT moet leiden tot een besparing van 220 miljoen over twee jaar en moet het bedrijf efficiënter maken. Door de crisis kiezen steeds meer bedrijven voor vervoer over de weg in plaats van voor het snellere en duurdere vervoer door de lucht. TNT komt met de plannen nadat de Europese mededingingsautoriteit de overname van TNT door het Amerikaanse koeriersbedrijf UPS had verboden. nrc

Golf

Tiger Woods na ruim twee jaar terug op 1

Amsterdam. - Golfer Tiger Woods is na 125 weken terug op de eerste plaats van de wereldranglijst. De 37-jarige Amerikaan won in Orlando de Arnold Palmer Invitational. Door de zege gaat hij de Noord-Ier Rory McIlroy voorbij op de wereldranglijst. Woods voerde de ranglijst in het verleden meer dan tien jaar aan. Na privéproblemen in 2010 zakte hij weg naar de 58ste plaats. Nu is Woods weer terug op zijn troon. NRC

Ex-Dutchbatter

Schadevergoeding veteraan Srebrenica

Amsterdam - . Het ministerie van Defensie moet een schadevergoeding betalen aan een ex-Dutchbatter. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep bepaald. Dave Maat stapte in 2005 naar de rechter omdat hij compensatie wilde voor de posttraumatische stressstoornis (PTSS) die hij opliep door zijn missie in Srebrenica. Hij was in 1995 aanwezig tijdens de val van de Bosnische moslimenclave. De rechtbank bepaalde in 2005 al dat Defensie aansprakelijk kon worden gehouden voor de psychische schade van de man. Het ministerie ging daarop in hoger beroep. Nu heeft de CRvB alsnog in het voordeel van Maat geoordeeld. Volgens de raad heeft de minister van Defensie niet voldaan aan de zorgplicht. Hoe hoog de schadevergoeding voor Maat uitvalt, wordt later bekend. NRC