Kamer steunt aanpak Cyprus door Dijsselbloem ondanks alle kritiek

Foto ANP / Martijn Beekman

Een Kamermeerderheid steunt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in de aanpak van Cyprus. Dat bleek tijdens het debat erover vanavond. Naast de regeringspartijen VVD en PvdA kreeg de voorzitter van de eurogroep ook steun van oppositiepartijen CDA en D66. De oppositie was wel kritisch over het optreden van de minister.

Dijsselbloem verdedigde zijn aanpak van het steunpakket voor Cyprus. Tegelijkertijd zei hij dat hij duidelijker had moeten zijn dat de vermogensheffing niets te maken had met de depositogarantie voor spaarders. Spaarders met meer vermogen dan een ton zullen bovendien ontzien worden bij toekomstige bankreddingen, zo zei de minister.

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer vonden dat Dijsselbloem met zijn uitlatingen als voorzitter van de eurogroep spaarders in Europa onnodig ongerust had gemaakt. Zijn uitspraken tegen persbureau Reuters werden hem bijzonder kwalijk genomen.

De regeringspartijen steunden hun minister volop. Rutte nam het eerder op de dag al uitgebreid voor Dijsselbloem op. Volgens de premier is elk land een geval apart. Ook coalitiegenoot PvdA steunt het akkoord.