In Egypte ontvoerde Israëliër en Noor vrijgelaten

Een Noorse vrouw en Israëlische man, die vrijdag op het Egyptische schiereiland Sinaï werden ontvoerd door bedoeïenen, zijn vrijgelaten.

De Israëlische en Noorse toerist zitten in een auto bij het politiebureau, vlak na hun vrijlating vanochtend.
De Israëlische en Noorse toerist zitten in een auto bij het politiebureau, vlak na hun vrijlating vanochtend. Foto AFP/ Str

Een Noorse vrouw en Israëlische man, die vrijdag op het Egyptische schiereiland Sinaï werden ontvoerd door bedoeïenen, zijn volgens Egyptische autoriteiten vrijgelaten. De twee werden vanochtend overgedragen aan een politiebureau in El-Arish, een plaats bij de grens met Israël en de Gazastrook.

Een taxichauffeur was vrijdag met het tweetal onderweg naar Dahab aan de Rode Zee, toen de gewapende bedoeïenen hem dwongen te stoppen. Ze zeiden dit te doen om de vrijlating af te dwingen van een familielid, dat volgens hen onterecht wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op een politieagent. De toeristen zijn vrijgelaten, omdat de autoriteiten hun beloofden naar de zaak te kijken.

Ontvoeringen van buitenlanders tegen losgeld voor de vrijlating van gevangen bedoeïenen komen de afgelopen twee jaar in de Sinaï vaker voor. De onveiligheid in de regio is toegenomen na de val van het regime van Mubarak in Egypte begin 2011. Vaak duren de ontvoeringen niet langer dan 48 uur en worden de toeristen ongedeerd vrijgelaten. Op 7 maart werd een Brits koppel ook al ontvoerd door bedoeïenen in de regio. Na onderhandelingen met de veiligheidsdiensten werden ze snel vrijgelaten.