Hof: ook in kleine cafés mag niet meer gerookt worden

Ook in kleine cafés mag binnenkort definitief niet meer gerookt worden. Het hof oordeelde vandaag dat een uitzondering hiervoor in strijd is met het verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Het proces was aangespannen door antirooklobby Clean Air Nederland (CAN) tegen staatssecretaris van Volksgezondheid Van Rijn (PvdA). De rechtbank oordeelde eerder nog dat een uitzondering voor kleine cafés wel mogelijk was.

CAN wees op het verdrag van de WHO. Daarin staat dat er maatregelen moeten worden genomen tegen blootstelling aan tabaksrook in overdekte publieke ruimtes. Het hof oordeelde dat kleine cafés daar ook onder vallen en dat Nederland geen gehoor geeft aan het verdrag dat het zelf ondertekend heeft.

“Handhaving moet eens goed worden geregeld”

CAN reageert op haar site verheugd op het vonnis. Voorzitter Patrick Zonderop wil dat de gevolgen voor het overtreden van het verbod ook meteen strenger worden:

“Als Clean Air Nederland eisen wij dat de handhaving van het rookverbod nu eens goed moet worden geregeld, want op dit moment is het een aanfluiting. (…) Staatssecretaris Van Rijn dient het Openbaar Ministerie de opdracht te geven om horecagelegenheden voor twee weken te sluiten als ze zich niet aan het rookverbod houden. Van symbolische boetes zijn horecaondernemers niet onder de indruk, wel van een tijdelijke sluiting.”

Kamer wil ook opnieuw algeheel verbod

Vorige maand stemde de Kamer met een krappe meerderheid al in met een algeheel rookverbod. Staatssecretaris van Volksgezondheid Van Rijn (PvdA) zei vorige maand naar de gevolgen hiervan te gaan kijken. Hij gaat bekijken of er een wetsvoorstel nodig is.

Ook bekijkt hij wat er allemaal moet gebeuren om een verbod te handhaven. Uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bleek vorige week dat maar vijf procent van de horecagelegenheden wordt gecontroleerd.

In 2010 oordeelde de Tweede Kamer dat in cafés zonder personeel kleiner dan zeventig vierkante meter nog gerookt mocht worden. Het rookverbod in overige horeca is sinds 2008 van kracht. Dit werd massaal overtreden.