'Het geld op Cyprus is niet alleen maar zwart Russisch geld'

Cyprus heeft in ieder geval nog een kans, zegt de voorzitter van de accountantsberoepsgroep op het eiland. Maar de concurrentie ruikt nu kansen en slaat al toe.

nicosia. - Theo Parperis, voorzitter van de Cypriotische evenknie van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants klinkt strijdlustig. Met het nieuwe eurogroep-akkoord heeft Cyprus tenminste nog een kans, zegt hij.

De financiële dienstverleners hebben weer een verhaal richting hun klanten: „Nu is duidelijk dat dit een probleem was met de banken. Die sector zal halveren. Het geld mag gaan. Als de bedrijven hier maar gevestigd blijven, zodat onze dienstensector blijft bestaan.”

Bij zijn accountantskantoor in het centrum van Nicosia staan de telefoons al dagen roodgloeiend. Investeerders onderzoeken waar ze hun geld en in sommige gevallen ook hun hele administratieve structuur heen zullen verhuizen. De concurrentie is heftiger dan ooit. De Cyprioten merken dat anderen kansen ruiken en aan hun klanten trekken. „Het gaat er nu hard aan toe. Onze concurrenten, in Luxemburg, Nederland, Malta, proberen van de situatie te profiteren.”

Onjuiste negatieve beeldvorming over zwart geld en een casino-economie heeft volgens Parperis een veel te grote rol gespeeld in de manier waarop Cyprus is behandeld, vertelt hij in een vergaderruimte van PWC in het centrum van Nicosia. Alsof het eiland alleen vanwege lage belastingtarieven is uitgegroeid tot een financieel centrum.

„Maar het draait om het hele pakket: dat we vloeiend Engels spreken. Dat we Angelsaksische wetgeving hebben, vergelijkbaar met die in Londen. Dat onze accountants tot de beste ter wereld behoren. Natuurlijk ook dat we een aantrekkelijke belastingsysteem hebben. Maar vooral dat we met veel landen belastingverdragen hebben om dubbele heffing te voorkomen. Net als Nederland en Luxemburg.”

Dat zijn tevens de belangrijkste concurrenten van Cyprus. „Wij doen geen zaken in Kazachstan, maar moet je eens raden wie dat wel doet. Precies, Nederland.

Dus, om dan de voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem ons te horen opdragen dat we het model van onze economie moeten veranderen – dat is een beetje ironisch.”

De Nederlandse economie draait niet alleen op bankieren en boekhouden.

„Nee, maar Luxemburg dan? Wij hebben tenminste ook nog rederijen en toerisme. Je kunt ook niet overeind houden dat het alleen om de lage tarieven draait, want die heb je in bijvoorbeeld Bulgarije ook.”

Het is toch niet gezond om financiële verplichtingen te hebben die zeven tot acht keer zo groot zijn als het bruto binnenlands product van een land?

„Het probleem is niet de omvang, maar de manier waarop het wordt gemanaged. En dat hebben onze banken niet goed gedaan. Ze hebben te veel in Griekenland geïnvesteerd en te veel Griekse staatsobligaties gekocht. Dat was voor ons een gemakkelijke markt. Dezelfde taal, maar een stuk minder ontwikkeld, zodat we daar konden herhalen waarmee we hier succes hadden gehad.

„Onze banken waren heel winstgevend. Het probleem is dat Griekenland failliet ging. Het Europese besluit tot Private Sector Involvement (schuldkwijtschelding aan Griekenland) kostte onze banken in één klap 4,5 miljard euro. Het is goed dat het probleem nu wordt aangepakt waar het ligt: bij de banken. Waarschijnlijk verdwijnt de helft van het geld, maar dat is geen probleem. Het verhaal is zo in ieder geval helder. “

Waar is het volgens u misgegaan?

„Bij de verkeerde aanname dat het geld op Cyprus zwart Russisch geld zou zijn waar niemand om zou geven. Fout! Er zit ook regeringsgeld en geld van ondernemingen. De Russische president werd kwaad. Als het allemaal smerig kapitaal zou zijn hadden ze gezegd: fantastisch.

Veel van de Russische tegoeden zijn zelfs van de Russische overheid of van Russische staatsbedrijven. De Russian Commercial Bank is een dochterbedrijf van een staatsbank. Willen we suggereren dat het zwarte geld bij de Russische overheid zelf zit?

We weten dat we geen heiligen zijn. Maar witwassen gebeurt in veel landen, ook in Duitsland en Nederland. Wie het alleen daarom te doen is gaat niet naar een EU-land.”

Wat zal nu gebeuren?

„Ik verwacht dat nog steeds veel geld weg zal gaan. Maar ik heb goede hoop dat het niet de hele sector meetrekt.”