Het faillissement van voetbalclub Veendam: nooit meer Langeleegte

SC Veendam is gisteren door de rechter failliet verklaard. De eerstedivisieclub, opgericht in 1894, zat al in surseance van betaling en had een schuld van ruim een miljoen euro. Er is nog een beroepstermijn van acht dagen, maar de club heeft al aangegeven niet in beroep te gaan. Als het faillissement definitief is zal de KNVB de licentie intrekken en zullen alle uitslagen van de club dit seizoen worden geschrapt. De club zal dan ophouden te bestaan.

Wat is er gebeurd?

SC Veendam kampt al jaren met financiële problemen. In 2010 werd de club al eens failliet verklaard. Dat faillissement werd in hoger beroep nietig verklaard omdat op het laatste moment een akkoord werd bereikt met de schuldeisers. Twee weken geleden vroeg Veendam surseance van betaling aan. De club heeft een belastingschuld van 200.000 euro en leed vorig seizoen een verlies van circa vier ton. Om te overleven was per direct 675.000 euro nodig. Een groep investeerders wist slechts een kleine drie ton bij elkaar te brengen. Niet genoeg om een faillissement te vermijden.

Is Veendam een grote club?

Veendam is in 1894 opgericht en is daarmee een van de oudste clubs in het betaalde voetbal. De club speelde slechts twee seizoenen in de hoogste divisie. In 1986/87 en 1988/89. Een grote prijs won de club in het betaalde voetbal nooit. Bekende oud-spelers zijn onder meer Johan Derksen, Dick Nanninga, Ron Jans en Ruben Schaken. Maar Veendam geniet vooral bekendheid vanwege de naam van het stadion: de Langeleegte. Door velen gezien als de mooiste stadionnaam in Nederland.

Wat zijn de gevolgen voor de stand?

Veendam, dat nu nog tiende staat in de eerste divisie, wordt na het faillissement uit de stand verwijderd en alle punten die de clubs in de eerste divisie haalden tegen Veendam worden geschrapt. Sparta profiteert het meest van de ondergang van Veendam, want de Rotterdammers haalden in twee wedstrijden maar drie punten tegen Veendam. Concurrent MVV won twee keer en verliest dus zes punten. Eerder dit seizoen werden ook al uitslagen geschrapt toen AGOVV failliet ging. Sparta profiteerde toen ook al omdat het slechts één punt had behaald tegen de Apeldoorners, waar concurrenten MVV, FC Volendam en Helmond Sport drie punten inleverden.

Het hoeveelste faillissement is dit?

Na HFC Haarlem (januari 2010), RBC Roosendaal (juni 2011) en AGOVV (januari 2013) is SC Veendam in ruim drie jaar tijd de vierde club uit de eerste divisie die failliet gaat. Waar de eerste divisie drie jaar geleden nog twintig clubs telde, wordt het seizoen nu afgemaakt met zestien clubs. Aangezien er geen amateurclubs uit de Topklasse willen promoveren, zullen er ook komend seizoen maximaal zestien clubs in de eerste divisie spelen.